17. srpna 2016

Milý Roberte Šlachto,

tak už i z Tebe si začínají dělat legraci a obviňují Tě z korupce při shánění zaměstnání. Kdejaký odborář teď bude mluvit do toho, jestli na Tvoji trafiku měli nebo neměli vypsat výběrové řízení. Neboj se, v nejhorším případě dostaneš místo jinde bez výběrového řízení. Dnes už je jiná doba a nestane se, aby Tě někdo kvůli tomu zavíral do vazby.

Už jsi jistě zjistil, že politické známosti také nejsou úplně zbytečné. Vždyť i ten Babiš, který říkal, že není politikem, teď  nad Tebou  drží ochrannou ruku. Važ si toho, je to člověk, který se dokázal vyvléknout i ze svého komunismu a estébáctví a dnes je z něj velký kapitalista. A nahoru do politiky  se dostal  díky Tobě. Nebýt Tvého zásahu, který před třemi lety svrhl Nečasovu vládu, kdo ví, kde by mu dnes  byl konec. Jinak to je s prezidentem Zemanem. Ten  Tě kdysi vychvaloval, ale jak už to u politiků bývá, jakmile Tě nepotřebuje, odloží Tě a pomluví.

Také Ti přeji, abys vedle dobrého zaměstnání konečně zakotvil v klidném manželství. Není to samozřejmost. Jak sám víš, některé ženské jsou potvory a každá není tak empatická a vstřícná, jako Lenka Bradáčová.  Mnozí manželé a milenci si kvůli lásce  zažili hotové peklo. A pak měli z ostudy kabát. Přeji Ti, aby Tvoje milostné rozhovory nikdo nezveřejňoval a kdyby náhodou Tvoji partnerku někdo zachytil v lidsky nepříjemné  situaci, aby ses na to nemusel dívat v televizi. Víš, to by  pak člověka mohla přejít chuť na  jiné pěkné věci.

Byl bych rád, abys kromě manželství mohl zažít i radosti a zodpovědnosti rodičovské. Teprve na dětech si často člověk uvědomí, jak jeho představy o životě byly naivní. Pak si začne vážit toho, jak je pro rodinný život důležité, že žijeme v klidné demokracii a zastydí se, že kdysi proti takovéto demokracii bojoval.

Premiér Nečas kdysi osvobodil policii a státní zastupitelství z moci politiků. Dal jim více pravomocí a policisté se státními zástupci nepochopili, že si za to zaslouží jejich celoživotní vděčnost a ochranu, že žádná jiná vláda by to nepřipustila. Pak jsi přišel Ty s Ištvánem a s ozbrojenci na úřad vlády, přivodili jste Nečasův pád a netrvalo dlouho, kdy Ti jiní, méně osvícení  politici, dali najevo, že takové policisty v zádech mít nepotřebují.

Udělal jsi chybu. Urazil ses a odešel jsi zbrkle do civilu. Již nejsi policistou, nevztahuje se na Tebe služební zákon. Tvým původním  povoláním  je zemědělství a není ostudou  se jím živit. Mezi lány obilí si člověk vyčistí hlavu a  mezi kravami  najde  často více pochopení, než mezi lidmi. Tak se do toho pusť.

Největší úctu bys však přede mnou získal, kdybys kandidoval do obecního nebo krajského zastupitelstva, popřípadě do parlamentu. Moc  by mě zajímalo, jak by ses díval na politickou práci z té „druhé strany“ a jestli bys pochopil, že většina politických rozhodnutí, obchodů, kompromisů a konsensů leží mimo pravomoc trestního zákona. Pokud bys toto na sklonku života přiznal, považoval bych Tě  za skutečného  přítele a probuzeného, vyzrálého občana.  Zatím o Tobě platí výrok, kterým nás často hodnotil učitel anatomie: „Mluvíš,  jak mírně poučený sedlák“.

 

MUDr. Vít Šlechta

člen místní rady
člen oblastního smírčího výboru