14. ledna 2013

Kartel

Krátce po návštěvě Evropského parlamentu ve Štrasburku jsem si přečetl toto:

„Kartel zlodějů Godfrey Bloom. europoslanec za UKIP. Článek je záznamem jeho projevu v Evropském parlamentu
Pane předsedající, zdanění jako koncept se za posledních 3000 let příliš nezměnil, že? Bohatí a mocní kradou peníze obyčejným lidem, aby sami sobě zajistili pohodlnější život. Kde nastala v moderní době změna, je, že daně jsou teď "pro dobro zdaněných" – že jsme zdaněni pro bono (lat.: pro veřejné blaho).
V řádu zachování tohoto mýtu vymýšlíme pravidelně paniky, abychom lidi vyděsili, a ti se podřídili. Poslední touto panikou je samozřejmě ta, že když nevyplázneme peníze na zelené daně, všichni se uvaříme k smrti.
To připomíná středověká náboženství, že ano, která hrála stejnou hru: zaplať, nebo shoříš v pekle. Daňová harmonizace je koncept vysněný moderní politickou třídou, aby se ujistila, že žádná vláda nebude od svých občanů krást příliš málo. Takový kartel zlodějů, chcete-li. Mohu navrhnout, že pokud skutečně chcete daňovou harmonizaci, tak ať jsou Komise a byrokrati zdaněni stejně jako voliči, ať nesou stejné daňové břemeno jako my ostatní, dřív než voliči vezmou tenhle parlament jedním šturmem a pověsí nás na sloupy, na což mají plné právo."
Kdo by si myslel, že to byl nějaký paličský počin a poslanci na to nějak reagovali, hluboce se mýlí! Oni poslanci tam jsou zalezlí ve svých kancelářích a v prázdném kongresovém sále zívají většinou jen slouhové v žaketech a pár povinných zoufalců.
.A potom – oni tohle vědí. Ovšem už se naučili tvářit politicky korektně a živit se pronášením slov, která nemají s jejich skutečnými názory (nedejbože s realitou) mnoho společného. Pokud se dokážou ekilibristicky pohybovat na úzké hraně a hrabat jen tolik, kolik je únosné a na oplátku dopřát mase voličů pohodlí a trochu toho přikrádání, nikdo je na kandelábry věšet nebude..... .