4. ledna 2013

„Je amnestie ospravedlnitelná?“

Demokracie má být především o zodpovědnosti každého z nás k přirozeným společenským hodnotám, které vyplývají a současně jsou zakotveny v základních dokumentech naší demokratické společnosti, jako jsou Ústava České republiky a Listina základních práv a svobod.

V Preambuli naší Ústavy pak můžeme nalézt:

„My, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, v čase obnovy samostatného českého státu, věrni všem dobrým tradicím dávné státnosti zemí Koruny české i státnosti československé, odhodláni budovat, chránit a rozvíjet Českou republiku v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody jako vlast rovnoprávných, svobodných občanů, kteří jsou si vědomi svých povinností vůči druhým a zodpovědnosti vůči celku, jako svobodný a demokratický stát, založený na úctě k lidským právům a na zásadách občanské společnosti, jako součást rodiny evropských a světových demokracií, odhodláni společně střežit a rozvíjet zděděné přírodní a kulturní, hmotné a duchovní bohatství, odhodláni řídit se všemi osvědčenými principy právního státu, prostřednictvím svých svobodně zvolených zástupců přijímáme tuto Ústavu České republiky."

Domnívám se tedy, že jako občané naší republiky jsme si všichni vědomi našich práv a povinností, neboť jen, když si všichni z nás budou vědomi svých práv, tak budeme schopni chránit naši tzv. „polistopadovou republiku" jako celek proti těm, kteří tyto hodnoty neuznávají a snaží se je všelijakými způsoby a možnostmi pošlapávat a ničit. Jsem hrdý na to, že mohu žít v demokracii, kterou pro nás naše předchozí generace velmi pracně budovaly a stavěly na základech úcty k lidským právům a zásadám demokratické společnosti každého z nás.

Bohužel poslední dobou se začínám o naši demokracii obávat a velmi mě proto znepokojila amnestie udělená naším současným prezidentem republiky. Nechci však zpochybňovat, že i tuto pravomoc mu naše Ústava svěřuje, a kterou společně s premiérem či pověřeným ministrem spolupodepisuje. Ano, je zcela legitimní pravomocí našich vrcholných ústavních činitelů amnestie schvalovat a vydávat. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že se jedná o právní nástroj pro zcela výjimečné situace, především v případech velkého počtu nespravedlivě odsouzených lidí, u kterých by obnova řízení na jejich propuštění na svobodu mohla trvat neúnosně dlouhou dobu, čímž by byla pošlapána jejich základní lidská práva.

Proto se domnívám, že je amnestie v současné době naprosto nemorální vůči všem poctivým občanům, kteří se každodenně snaží zodpovědně pracovat a být zcela odpovědnými občany k naší demokratické společnosti jako celku. Nemůžeme přece chtít žít v demokratické společnosti, ve které jsou ti, kteří ji pošlapávají právně ospravedlňováni a celý tento proces je odůvodňován rozdělením Československa či tvrzením, že naše věznice jsou přeplněné. Amnestie ještě nikdy nikde na světě nevyřešila problém přeplněnosti věznic z dlouhodobého hlediska, jejich částečné vyprázdnění bude jen velmi krátkodobým efektem. Bohužel si však musíme uvědomit, že než se znovu za pár měsíců naplní, bude celá řada z nás poctivých občanů znovu ohrožena na svých právech, činnost policie a soudů bude znovu ve většině případů zahlcena novými procesy s těmi samými pachateli. Navíc všechno to celé zase společně zaplatíme z našich daní.

Nabízí se tedy otázka: „Je amnestie ospravedlnitelná"?

Daniel Rada

člen místní rady
člen regionálního smírčího výboru
zastupitel