20. září 2018

SPORT A KULTURA NESMÍ STÁT PROTI SOBĚ

Dávat peníze do kultury nebo do sportu? To je dilema, které si České Budějovice bohužel nesou už dlouhá léta. ODS je přesvědčená, že pokud bude město správně řízené a bude se mu ekonomicky dařit je možné, bez zbytečného handrkování, hradit obojí. „Tohle je opravdu spíš o manažerském rozhodování. Musíme si ale nejprve pojmenovat, jaké priority v jednotlivých oblastech máme, tak abychom nevyhazovali peníze tam, kde to nepřinese očekávaný efekt,“ otevírá další programové téma Martin Kuba, lídr kandidátky.

Jihočeské divadlo potřebuje novou budovu

Největší kulturní institucí, kterou město podporuje, je Jihočeské divadlo. Jde o zhruba 110 milionů korun ročně, což je skoro 5 % městského rozpočtu. Jihočeské divadlo má ale nesporně krajský rozsah. Velkou část vystoupení dokonce hraje mimo České Budějovice, na otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Celou dotaci na jeho provoz, ale platí ze svých daní pouze občané Českých Budějovic. „Je podle nás nutné zapojit do financování i kraj.  V Rakousku nebo v Německu je tento systém naprosto běžný. Na premiérová představení Jihočeského divadla se sjíždějí lidé z celého kraje. Točna je turistickým lákadlem nejen pro Jihočechy, ale i pro turisty ze všech koutů světa. Je nesmysl tvářit se, že divadlo je městská organizace,“ upřesňuje nový koncept financování divadla Martin Kuba. ODS je přesvědčená, že Jihočeské divadlo a jeho návštěvníci, vlastní a plně funkční budovu potřebují. Jako jeden z hlavních důvodů uvádí lepší ekonomiku provozu. „Divadlo by mělo být v divadle. Dokud budeme hrát opery v pronájmu DK Metropol, kde je možné si zamluvit termín s krátkým časovým předstihem, tak pak vedení divadla třeba vůbec nemůže pracovat na předprodeji lístků cestovním kancelářím tak, jak je to dnes v mnoha městech běžné. Bez toho nelze očekávat vylepšení ekonomiky hospodaření,” doplňuje k ekonomice divadla Martin Kuba.  ODS proto podpoří zpracování projektu na výstavbu nové budovy divadla a bude pracovat na zajištění zdrojů pro tuto výstavbu.

Další prioritou pro ODS je podpora akcí, které se ve městě díky organizátorům stávají tradicí, jako je festival Město lidem, lidé městu a Majáles. Organizátoři prokázali, že tyto akce, i díky úvodní podpoře města obstály a naplňují smysl grantového programu. Takové akce chce ODS už stabilně zapojovat do rozpočtu města, aby organizátorům dávala jistotu pro přípravu dalších ročníků.

Podpora sportu

To, že je sport ve městě pro ODS prioritou jasně ukazuje, že na její kandidátce jsou jak zástupci sportovních klubů, jako Přemysl Horák předseda SK Pedagog, tak i bývalí profesionální sportovci, mistr světa v hokeji Radek Bělohlav nebo bývalý kapitán SK Dynamo Petr Benát, kteří se dnes věnují tréninku mládeže v hokejových a fotbalových akademiích. ODS pozitivně vnímá to, že se současné koalici, proti té předešlé, podařilo podporu sportu navýšit. Je ale třeba v tom pokračovat, a hlavně jako město převzít větší roli v koordinaci potřeb jednotlivých klubů. Příprava projektu sportovní haly byla, podle ODS, bohužel ukázkou toho, jak se to dělat nemá. „Nechci se spoléhat jen na sportovní komisi, ale napřímo komunikovat se zástupci klubů, ať už profesionálních nebo amatérských a společně plánovat akce tak, aby byly pro město provozně a investičně dostupné a přinášely klubům to, co opravdu potřebují,“ říká Martin Kuba.

ODS proto jednoznačně odmítá výstavbu multifunkční haly tak, jak projekt nabobtnal pod vedením současných náměstků, na astronomickou částku 750 milionů korun. Považuje nyní za nutné postavit koridor pro atlety a se všemi kluby prodiskutovat ihned po volbách další postup ohledně sportovní haly.

„Všichni určitě stojíme o návrat budějovického hokeje a fotbalu do extraligy. K tomu je ale, mimo jiné, potřeba navýšit rozpočty obou klubů. Město proto v tomto volebním období udělalo konečně konkrétní kroky a po předchozím vedení radnice podporu významně navýšilo. Za to bychom jim chtěli poděkovat,“ říká trenér fotbalové mládeže Petr Benát, nezávislý kandidát za ODS. “Pokud tady chceme vychovávat skutečně co nejlepší sportovce, bez finanční podpory města to nejde. Město, by ale mělo mnohem víc koordinovat postupy klubů tak, aby se, pokud je to možné, hledalo vždy co nejekonomičtější řešení, které pak můžeme využívat všichni,” dodává Radek Bělohlav, hokejový reprezentant a dnes trenér hokejové juniorské reprezentace.

I malé kluby potřebují peníze a prostor

I špičkoví sportovci někde začínali a proto musíme, podle ODS, dát šanci všem dětem, aby měly co nejvíc možností si sportování třeba jen tak vyzkoušet. V tom je velmi důležitá činnost klubů. „Musím říct, že přístup města k malým klubům mě, při řešení budoucnosti sportovní haly, šokoval. S řadou trenérů jsem se osobně setkal a řada z nich se na mě sama obracela s žádostí o pomoc,“ vysvětluje Martin Kuba. „Českobudějovickým dětem se mnoho těchto lidí věnuje ve svém volném čase, kromě toho se často potýkají i se složitou administrativou, aby pro klub sehnali peníze. Přemysl Horák předseda SK Pedagog chce být zárukou, že město bude s amatérskými kluby víc komunikovat.” Kluby potřebují mít ve městě partnera, který s nimi bude víc diskutovat o plánovaném rozvoji, aby se nestávalo, že nám město v dobré víře schválí u nějaké žádosti na opravu nebo investici jen poloviční částku, a klub pak stejně nemá šanci investici dofinancovat nebo realizovat a často pak přijde třeba o další část dotace z ministerstva a nerealizuje se nic,” říká Horák.

ODS chce zároveň postupně navyšovat kryté prostory pro sport. Jako ideální řešení uvádí výstavbu menších hal situovaných k základním školám. Město jako zřizovatel má pak, podle ODS, největší možnost ovlivnit jejich využití veřejností a sportovními kluby. Takové haly chce v příštích šesti letech ODS postavit celkem tři.

Volnočasové aktivity pro všechny

Do města jako jsou České Budějovice patří podle ODS mnohem více dětských hřišť, areálů pro děti a pro sport, ale také venkovní posilovny, které jsou aktuálním trendem doby a na kterých si zasportují malí, velcí i senioři.

„Za naprosto nenormální považuji stav, kdy obyvatelé krajského města jezdí se svými dětmi trávit volný čas do okolních obcí jen proto, že si chtějí zaskákat na trampolíně nebo se vyřádit na pořádném hřišti. Město jako jsou České Budějovice, které mají nevyužitou Stromovku a celou řadu dalších přírodních ploch, přeci musí mít vlastní sportovní areál, kde budou lidé aktivně trávit čas,“ uzavírá svůj další programový bod Martin Kuba, kandidát na primátora Českých Budějovic.