24. října 2013

Chaos musí nahradit spravedlivé soudy a srozumitelné zákony

Mezi sedmnácti principy moderní pravice podle Petra Fialy má své místo i justice. Konkrétně spravedlivé soudy a srozumitelné zákony. Ač se tento požadavek zdá být samozřejmý, v praxi to tak zdaleka nefunguje.

„Z tohoto hlediska je důležité, aby občané cítili, že žijí ve spravedlivém státě. K tomu je třeba, aby ten, kdo chce jednat správně, přesně věděl, co to v konkrétní situaci znamená. To se ale bohužel v naší společnosti v některých oblastech přestalo dít. Příčinou je to, že máme obrovské množství zákonů, které si vzájemně někdy až protiřečí, jsou nepřehledné, doplněné řadou předpisů a neustále vznikají novely stávajících zákonu a jsou přijímány zákony nové. To v lidech nevyvolává pocit spravedlnosti, ale spíš dojem zmatku a nejasnosti,“ vysvětluje Petr Fiala.

On sám potíže s nejednoznačným výkladem zákonů, pravidel a nařízení pocítil, když stál v čele různých veřejných i státních institucí. „Proto vím, jak je někdy obtížné vzhledem k tomuto stavu učinit rozhodnutí, u kterého si budete jisti, že je zcela v souladu se všemi zákonnými předpisy,“ dodává emeritní rektor.

Jakoby nestačil zmatek v zákonech a nařízeních, vstupují do situace ještě nejrůznější kontrolní orgány s právem vlastního výkladu zákona. I tento výklad se v mnoha případech liší. Zjistit pak, jaký je jediný správný postup, je pak prakticky nemožné. Na vlastní kůži to zažívají všichni, kdo šéfují obci, podniku nebo úřadu.

„Tento neutěšený stav se musí změnit. Potřebujeme redukovat počet zákonů, začít přijímat jen ty, které opravdu nezbytně potřebujeme. A přitom prověřit zdvojení pravidel v různých zákonech a vyčistit podzákonné normy. Není pravda, že to nejde. Vím to z vlastní zkušenosti z ministerstva školství, kde jsme právě o tohle usilovali,“ pokračuje Petr Fiala.

Další problematickou oblastí je vymahatelnost práva. Aby si lidé byli jisti, že spravedlnost funguje, nesmí na soudní proces čekat celá léta. „V této věci se i díky působení ministrů spravedlnosti z ODS hodně zlepšilo. Dnes máme dostatek soudců, dokonce na jednoho obyvatele více než třeba v Německu, a průměrná délka soudního řízení patří k nejkratším v Evropě. Bohužel tomu tak není na celém území republiky, protože zátěž soudů se liší z hlediska počtu podnětů. Musíme ale hledat všechny cesty, jak soudům v této věci pomoci. Ať už posílením administrativy, soudních úředníků, pokračováním v elektronizaci soudní agendy a podobně,“ vypočítává kandidát.

Samostatnou kapitolou pak je vztah politiky k soudům a soudním rozhodnutí. V poslední době se často stává, že se politika za soudní rozhodnutí alibisticky skrývá. Ústavní soud ale není třetí komorou parlamentu a nesmí být přetěžován tím, že bude rozhodovat politické spory. „Je to odpovědnost politiků, která mimo jiné spočívá i v tom, že dokáží přijmout porážku a respektují většinové rozhodnutí, které je v parlamentu učiněno, a nechtějí každou věc korigovat prostřednictvím soudu. O tom, kdy budou předčasné volby, nebo jaké budeme platit poplatky, určitě nemá rozhodovat soud,“ zdůrazňuje Petr Fiala.