17. listopadu 2013

Za okny prší a déšť stejně nic nesmyje

Tak si to zrekapitulujme. Vláda padla, mimo jiné proto, že koalice nefungovala a proto, že se nám premiér spustil. Taky pro neshody v parlamentním klubu ODS, který nebyl jednotný ani při zásadním hlasování. Především ČSSD vyzývala k předčasným volbám, aby se náš politický systém uklidnil a stabilizoval.

Voliče lákala jednotná ČSSD dvou kluků z plakátů a taky volby očekávaně vyhrála. To, že je jednota předstíraná, bylo každému inteligencí zasaženému člověku jasné, ale rychlost a razance, s jakou píchl Hašek svému stranickému kolegovi kudlu do zad, byla překvapující. Takže začínáme tím a tam, proč a kde jsme minule skončili. A to nic dobrého nepřinese.

Bohuslava Sobotku nemám moc rád. Také proto, že nikdy nic než politiku v životě nedělal. Myslím, že pro politiku jsou zralejší lidé, kteří něco dokázali v osobním životě, získali zkušenosti i v jiné profesi. A když už jen v politice, tak od praxe na místní úrovni, třebas přes kraj k teorii poslanecké sněmovny v Praze. Ale je to řádně zvolený předseda parlamentní strany a to respektuji i jako politický oponent. Jak se v touze po moci Hašek neovládl a profesionálně lhal v přímém přenosu, tak to je pod úrovní demokracie západoevropského typu. Mimochodem, to rozhřešení kauzy a silná podpora nevýraznému Sobotkovi není pro jeho kvality, ale vymezení vůči samolibému a pomstychtivému Zemanovi, jehož figurkou Hašek bezpochyby je a bude. Však se ještě dočkáme.

Neumím odhadnout, jak po takovém gambitu budou haškovci a sobotkovci tvořit stabilní a dělný tým v Poslanecké sněmovně a v jednotě vládnout. Do prvního střetu! Kainovo znamení nikdo nesmyje. Budou další předčasné volby? A koho budou lidi ještě ochotni volit? Piráty, korzáry, alchymisty, anarchisty, populisty, komunisty, fašisty, …? To je ohrožení samotné podstaty fungování svobody a parlamentní demokracie. To je větší riziko do budoucna, než si dnes nad plným košem v Kauflandu je většina lidí schopna uvědomit a připustit. Svoboda a demokracie, to nejsou jen prázdná slova, to je každodenní život. Lehko se ztrácí, ale těžko získává. Pan president Masaryk opakovaně zdůrazňoval: Má-li naše demokracie své nedostatky, musíme překonávat ty nedostatky, ale ne překonávat demokracii.

Martin nepřijel na bílém koni. Za okny prší a déšť stejně nic nesmyje.

Ať Vás život nebolí.

MUDr. Radek Černý