19. října 2013

Otázky z Jihlavských listů pro Janu Fischerovou

Předvolební rozhovor s lídrem ODS na Vysočině. A také odpověď na anketní otázku: Proč volit ODS? od primátora Jihlavy Jaroslava Vymazala.

Osobně se o druhé příliš nestarám. Je potřeba pracovat na sobě. Vím, že politika jako profese se dá dělat slušně, odborně a se zdravým rozumem.

Kdybyste měla vybrat z programu ODS oblast, kterou považujete za jednu z nejzásadnějších, která by to byla?

Možná překvapím, ale zaměstnanost. Od toho se mnohé další odvíjí. Neexistují pravicová a levicová témata, ale pravicová a levicová řešení.

Jak byste se podílela na její změně?

Podporou změn v oblasti sociální politiky – větší podíl obcí, povinnost veřejné služby pro dlouhodobě nezaměstnané . Základem toho, aby člověk byl zaměstnavatelný, je jeho flexibilnost a vzdělání. Tedy
důraz kladu na kvalitní školy s kvalitními učiteli, zavedení motivačního systému pro učitele. Mohla bych jmenovat celou řadu věcí, co s těmito změnami dále souvisí, jako např. úpravy dohod o provedení práce, podpora tvorby míst na částečný úvazek atd.

Ve vašem programu stojí, že neplánujete zvyšování daní. To jste v minulé koalici také neplánovali, přesto jste ale daně zvýšili. Proč mají voliči uvěřit, že se to již nestane?

Byla to chyba, nadřadili jsme soudržnost koalice v tomto bodě nad svůj program a doplatili jsme na to.

V televizní debatě jste se vyjádřila pro výstavbu bloků jaderné elektrárny. S rozšířením výroby jaderné energie naroste množství vyhořelého odpadu. Souhlasila byste vy sama osobně s umístěním úložiště na území Vysočiny, pokud by nějaká lokalita vyhovovala?

Pro mě je nutný souhlas dané obce. Bylo by pro mě důležité také stanovisko odborníků.

V programu odmítáte zavedení registračních pokladen. Proč? Vždyť by se tím podařila částečně odbourat šedá ekonomika.

Osobně to nevnímám jako zásadní problém. Obecně převažuje v ODS názor, že by se jednalo o další ekonomické a byrokratické zatížení OSVČ a malých podnikatelů.

V programu máte ale zavedení 150 km rychlosti na vybraných úsecích dálnic. Není to jen populistické gesto, protože s dodržováním rychlosti mají čeští řidiči dlouhodobě problém? A ti, co ji překračují, mají i na vysoké pokuty?

Osobně to nevidím jako nějakou zásadní prioritu . Je ale pravdou, že technická úroveň aut je mnohem vyšší než například ještě před deseti – patnácti lety. Bohužel kvalita dálnic jde proti tomu.

V případě vašeho volebního úspěchu – existují strany, se kterými byste v žádném případě nešli do koalice?

O koalicích bych mluvila až po volbách. Spolupráce s KSČM v žádném případě. Jednání s různými novými uskupeními, hnutími apod. vidím jako naprosto krajní řešení.

Vaše předsedkyně strany Miroslava Němcová vyjmenovala několik volebních stran, se kterými odmítla povolební spolupráci – ANO, Úsvit, Hlavu vzhůru, SPOZ.... Ztotožňujete se s ní?

Svůj názor jsem vyjádřila v předchozí odpovědi.

Můžete jmenovat dva lidi z vaší kandidátky, které byste „vyzdvihla" a proč.

Přiznám se, že je to pro mě snad ta nejtěžší otázka – vyzdvihnout jen dva. S celým naším týmem se mi spolupracuje velmi dobře, máme zde odborníky z různých oblastí, vážím si jich všech jako kvalitních lidí,na které je spolehnutí.

Pracovala jste jako starostka, místostarostka, poslankyně. Lze, podle vašeho názoru, plnohodnotně plnit souběžně funkci poslance a třeba starosty?

Svůj názor jsem myslím vyjádřila tím, že když jsem byla v roce 2010 zvolena do Poslanecké sněmovny PČR, zastávala jsem ještě pozici starostky města Havlíčkova Brodu. Vyhodnotila jsem si , že nemohu obě pracovní pozice stíhat a vykonávat na 100%. Proto jsem do 1 měsíce z pozice starostky sama odstoupila. Považuji to z mé strany za správné rozhodnutí. Za důležité považuji být jako poslanec se svojí obcí a krajem ve stálém kontaktu a pomáhat řešit problémy, které se v daném regionu vyskytují.

A poslední otázka: Proč nevolit ČSSD? 

Lidé jsou obecně rádi, když se jim stát – politici a úředníci zbytečně nepletou do života. ČSSD se snaží o opak.

A to je vše. Děkuji moc za Váš čas!

Petr Klukan
redaktor Jihlavských listů 

Odpověď Jaroslava Vymazala na otázku proč volit ODS:

Jaroslav Vymazal

Argumenty pro volbu ODS jsou na volebním lístku – jsou na něm jména lidí, za kterými je dlouholetá, poctivá a užitečná práce v obcích a městech. Nejsou to političtí cestovatelé za mocí. Ani v době, která není pro ODS nejlepší, se nesnižují k populistickým slibům, drží se konzervativních hodnot. Jako nejsilnější a nejviditelnější strana doplatila na neserióznost koaličních partnerů a fatální selhání několika svých členů. ODS ale prokázala schopnost sebekritiky, zbavila se podivných existencí. Ve svých řadách má dostatek kvalitních lidí, kteří jsou připraveni svoje zkušenosti a pracovitost uplatňovat v parlamentu.

Ing. Jana Fischerová, CSc.

lídryně ODS pro volby do PS PČR 2013 na Vysočině