6. září 2013

Mlékárenské dny v Přibyslavi zahájila vernisáž práce Romana Podrázského

Ve čtvrtek 5. září 2013 v Přibyslavském Starém špitále byla otevřena rozsáhlá výstava práce sochaře Romana Podrázského. Bylo to příznačně v předvečer tradičního Mlékárenského dne, jehož jedním ze zakladatelů byl právě Roman Podrázský.

„Moje osobní vzpomínky na Romana Podrázského se váží hlavně na období, kdy vytvářel pro Konfederaci polických vězňů do Havlíčkova Brodu památník obětem komunismu nazvaný Okovy. Bohužel toto dílo nestihl dokončit a nyní je jeho náhrobním kamenem. Čest památce panu Romanu Podrázskému.“ sděluje své vzpomínky na přibyslavského rodáka Jana Fischerová, která se vernisáže také zúčastnila. 

Mezi návštěvníky vernisáže byla mimo dalších významných osobností i Eva Hora, která dlouhodobě žila v Holandsku ve městě Brielle, kde je také k vidění dílo Jana Podrázského. Právě Eva Hora pomohla zprostředkovat partnerství města Havlíčkův Brod – Brielle a Přibyslav – Mook en Middelaar.

„Kulturnímu zařízení města Přibyslavi se podařilo zmapovat celé jeho rozsáhlé dílo. Tento rozsah mě zaujal a velmi si cením velikosti jeho osobnosti,“ pokračuje Fischerová.

Roman Podrázský by se letos dožil sedmdesáti let, v devadesátých letech se stal starostou Přibyslavi, zasloužil se mimo jiné i o výstavbu nové budovy městského úřadu, jehož dokončení se bohužel nedožil.

Ing. Jana Fischerová, CSc.

krajská zastupitelka