24. března 2019

Nedělní glosa: A kdy začne kampaň?

A jak bude probíhat tvoje kampaň?

Tyhle otázky dostávám v poslední době často a vždy mě pobaví. Zní mi to jako“ Kdy začne válka? Nebo taky „odkdy bude akce na rohlíky“?

A přesto se zdá, že kampaň je dnes přirozenou součástí politického světa a dokonce vyžadovanou voliči. Nemyslím, že by mí voliči a přívrženci čekali na přísun koblih, proto si říkám, co se ode mě asi tak očekává. Že se ukážu v novém neotřelém světle, vyfotím se, jak tisknu ruce babičkám na náměstích a oblepím všechny sloupy v regionu svojí milou portrétovkou slibující zářné zítřky?

Teta Wikipedie říká, že kampaň je hromadné úsilí s určitým a obvykle krátkodobým cílem, například politická kampaň.

Inu, úsilí mi nejde upřít. Krátkodobý cíl, nevím. Neprodávám pračku.

Vlastně mě to trošku popuzuje, že mám nyní prodávat sama sebe. S mašličkou a cedulkou „all inclusive“ a „last chance“. Prostě pecka nabídka. A vyhrává ten, kdo zaujme nebo nabídne nejvíc.

A už to frčí. Focení, vizážistka, takhle se netvař, buď vážná, usměj se. Hlavu rovně. Pódium. Máš nějaký slavný známý? A musíme mluvit o tom, na to lidi slyší. A my Vám umíme pomoci, jak se tam dostat. A doporučíme Vám odborníka na sítě.

Už mě vyrábí.

Fajn! Tak já navrhuji, abychom z tý normální holky z Horní Dolní, mámy a advokátky vyrobili … totéž. Nechci vkládat slova do úst, nechci se přetvařovat, rozdávat koblihy ani slibovat zářné zítřky. Mám vlastní názor i rovnou páteř a docela mi to vyhovuje. Taky mám okousaný nehty, často ponocuji, mluvím rychle a chodím všude pozdě. Mám hezký manželství a dobré vzdělání. Neumím mluvit o věcech, které neznám, ani pomlouvat kolegy.

Tohle bude výzva markeťáci! Říci otevřeně a klidně s mašličkou, že ta holka to dělá, protože tomu věří a není to jen o volbách a statistikách, ale o názoru na život kolem nás.

Kampaň začala! Postavila jsem se veřejně za své názory a budu to dělat nejen do voleb, ale i dál. A kdo bude chtít mé názory slyšet, uslyší je. Budu cestovat městy po Vysočině i Čechách, budu psát do novin i na sociální sítě. A budu to dělat ne, protože je to kampaň, ale protože mě to baví.

Nejsem žádná nová ultra vychytávka, kterou vám vnutí, neb jak jste bez ní dosud mohli žít, ani lifestylový výkřik, co vám dodá glamour do údajné šedi dnů, ani spásonosný lídr, co vám vysvětlí, že vaše problémy jsou jen situace k řešení a základem je pozitivní motivace.

Jsem jen člověk, jako vy, co chodí do práce, ráno připravuje děti do školy a večer špekuluje, co k večeři, pak sedne ke zprávám a radši je vypne a jde si číst. Člověk, kterého zajímá, co se děje za plotem jeho zahrádky a vylezl ven z komfortní boudičky na volné politické prostranství a tam chce pracovat! Nic víc! Protože i tohle už je hodně!

Dotazy, námitky, připomínky? Názory? Na ty se těším. To je kampaň!

Eva Decroix

kandidátka ODS do Evropského parlamentu