25. října 2017

Osobní údaje

(www.vystrcil.cz) Nejen jméno, příjmení, datum narození, ale třeba i zdravotní stav či národnost patří mezi tzv. osobní údaje.

Evropská unie se nyní rozhodla, že bude všechny fyzické osoby v souvislosti se zpracováním osobních údajů a jejich volným pohybem chránit, a vydala k tomu nařízení, které bude účinné od 25. května 2018.

Nařízení se dotkne desetitisíců různých úřadů, institucí, firem a dalších subjektů, a na všech různých místech tak přibydou dohromady tisíce nebo spíše desetitisíce úředníků - tzv. pověřenců pro ochranu osobních údajů.

Starostové obcí mají zamotanou hlavu a nevědí, jak se s plněním evropského nařízení vypořádat. I proto si na závěr dovolím dvě rady.

Starostům doporučuji, aby zatím s různými audity, školeními či jinými opatřeními vyčkali. V Senátu se pokusíme přinutit úředníky příslušných ministerstev, aby nejpozději do začátku roku 2018 připravili pro obce návrh realistického postupu naplnění evropského nařízení.

Občanům si potom dovolím doporučit, aby více přemýšleli, zda v některých případech neposkytují své osobní údaje příliš lehkovážně. Může to být nejen zbytečné, nýbrž i nebezpečné.

Možná se to někomu nezdá, ale v dnešním digitálním věku patří osobní údaje k velmi žádanému a cennému zboží.

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu