4. října 2016

Podařilo se

V době, kdy jsem již skoro nedoufal, se to podařilo. Poslanecká sněmovna schválila senátní návrh zákona, který zavádí bonifikovanou veřejnou službu. Prosadit zákon nebylo vůbec jednoduché a při jeho obhajobě v Poslanecké sněmovně jsem se docela zapotil.

S výsledkem jsem nakonec spokojený. Dlouhodobě nezaměstnaní mají nyní šanci zapojit se na 20 až 30 hodin měsíčně do pracovního procesu a přitom si na rozdíl od současného stavu zároveň mírně přivydělat.

Od změny zákona si slibujeme zvýšení pravděpodobnosti zachování pracovních návyků a snížení nebezpečí sociálního vyloučení u dlouhodobě nezaměstnaných.

Změna zákona tak alespoň zčásti naplňuje princip, že z těch co mohou pracovat a jsou dlouhodobě nezaměstnaní, by se měl mít lépe ten, kdo se snaží si práci nalézt a být veřejně prospěšný než ten, kdo pouze pobírá sociální dávky a žádnou snahu nalézt práci nevyvíjí. Na druhé straně zákon nastavuje bonifikaci (odměnu) za veřejnou službu poměrně konzervativně, a to proto, aby její výkon nebyl pro dlouhodobě nezaměstnané výhodnější než řádný zaměstnanecký poměr.

Návrh změny zákona nyní poputuje nazpět k projednání do Senátu a pak již, věřím, k podpisu prezidentovi.

Zhruba po dvouletých leckdy složitých jednáních se nám se senátorem Jaroslavem Zemanem snad již podaří prosadit alespoň malou změnu zákona, která pomůže těm dlouhodobě nezaměstnaným, kteří pracovat chtějí a snížit nebezpečí jejich sociálního vyloučení.

Štítky:
Senát PČR