26. května 2016

Hastrmany a víly z Polné pokřtí v knihovně

Tiskové oznámení senátora Miloše Vystrčila týkající se křtu dvou sbírek historek plných nadpřirozených bytostí ale i reálných historických postav v Polné.

Na Vysočině bydleli hlavně hastrmani a hejkalové, ale i divoženky, polednice, čarodějnice a víly, občas se objevil i čert. Příběhy, jimiž se naši předkové bavili či strašili doma u pece, v šenku nebo venku pod lípou, zapisovaly generace písmáků, učitelů a kronikářů. Ty nejpoutavější z nich vybral a převyprávěl publicista, badatel a fotograf Jan Prchal.

Jeho dvě sbírky historek plných nadpřirozených bytostí ale i reálných historických postav s názvy „Sto a jedna pověst z Polné a okolí“ a „Druhá stovka pověstí z Polné a okolí“ se v sobotu 28. května dočkají slavnostního uvítání právě ve městě Polná. Akce začíná od 15 hodin v Husově knihovně na Sezimově náměstí.

Role patronů přijali zastupitelka Polné Miluše Skočdopolová a také senátor Miloš Vystrčil. „Honza Prchal je vážený polenský písmák a kamarád. Napsal již o Polné celou řadu publikací a všechny se povedly. Jsem rád, že tentokrát myslel kromě dospělých i na ty nejmenší. Již se těším, jak si jeho knihy se svými vnuky a vnučkou budeme společně prohlížet a číst,“ uvedl senátor Vystrčil, který se slavnostního křtu zúčastní.

Obě knihy, které vyšly v nakladatelství Novela bohemica, svými poutavými ilustracemi doplnila Marcela Makovská. Jan Prchal do nich sesbíral a převyprávěl nejpoutavější příběhy z dob minulých, v nichž ožívají nejen nadpřirozené bytosti, ale také historické postavy jako král Jiří z Poděbrad, po němž je pojmenován kámen na vrchu Homole, nebo jeho nástupce Vladislav Jagellonský, který se k polenskému pánu Viktorínovi z Kunštátu přijel schovat před morem. Autor se v úvodu zmiňuje o Polensku jako o srdci kamenité Vysočiny, krajině s neopakovatelným kouzlem, kde si člověk na chléb vezdejší musel vydělávat lopotnou prací. Ale přitom se navzdory dřině dokázal bavit, dodržovat obyčeje a tradice, z pokolení na pokolení uchovávat a předávat rozličné pověsti.

Bližší informace poskytne:

RNDr. Miloš Vystrčil
senátor
+420 606 767 544
milos@vystrcil.cz

www.vystrcil.cz