4. května 2016

O privatizaci nemocnic, tentokrát pravdivě

S blížícími se volbami do krajů se v rámci předvolebního boje vynořují i zavádějící či přímo nepravdivé informace. Jednou z takových je i tvrzení ve volebních novinách ČSSD. Hejtman J. Běhounek zde straší údajným záměrem ODS privatizovat nemocnice v Kraji Vysočina. Je třeba uvést veřejně takové tvrzení na pravou míru.

ODS v Kraji Vysočina nikdy v minulosti neplánovala a ani nyní neplánuje privatizaci žádného zdravotnického zařízení kraje. V žádných programových podkladech o tom nelze nalézt jedinou zmínku. Před mnoha lety zaznívala pouze jako jedna z úvah myšlenka případné změny právní formy nemocnic z příspěvkových organizací na akciové společnosti. K tomu nedošlo. Z podobných úvah však nelze v žádném případě vyvozovat závěry o připravované privatizaci. Změna právní formy a příprava na privatizaci jsou dva zcela odlišné úkony. 

Jediným motivem podobných úvah byla snaha o co nejefektivnější a zároveň nejpřehlednější hospodaření těchto veřejných zdravotních zařízení. Paradoxem zůstává, že i když hejtman Běhounek prostou změnou právní formy na akciové společnosti podsouvá ODS nekalý záměr, sama ČSSD v několika krajích ČR nemocnice jako akciové společnosti sama provozuje. Jmenujme na příklad Středočeský či Jihočeský kraj, kde ČSSD dlouhodobě vládne a kde nemocnice (i jako akciové společnosti) dosahují výborných výsledků v hodnocení zdravotnických zařízení.     

Záměrem ODS tedy skutečně není krajské nemocnice privatizovat. Prioritou je naopak garantovat současnou nabídku zdravotnických služeb v kraji a zlepšování jejich služeb. ODS zároveň navrhuje zavedení zvláštního samostatného zdravotnického fondu pro efektivnější a pružnější investice do krajského zdravotnictví. 

Zmíněné předvolební noviny ČSSD nesou název "Srdcem". Co takhle vedle srdce zapojit i rozum?

Mgr. Zdeněk Geist

lídr ODS pro krajské volby 2016
na Vysočině