10. března 2016

Krok do tmavé noci připomene kněze Josefa Toufara

Do dramaticky rozbouřené doby, kdy se komunistický režim plánoval vypořádat s katolickou církví, přišlo zvláštní znamení – 11. prosince 1949 se v číhošťském kostele, právě ve chvíli kázání kněze Josefa Toufara, podivuhodně rozkýval dřevěný oltářní křížek. Záhadný úkaz, který vidělo dvacet svědků, se Toufarovi stal osudným.

Právě osud faráře, kterého komunisté umučili k smrti, ale vynucené přiznání z něj nedostali, bude opět hlavním tématem události, jež se koná tuto sobotu 12. března od 14.00 hodin v kulturním domě v Toufarově rodné obci – Arnolci u Jihlavy. Na počest statečného člověka, u něhož církev usiluje o blahořečení, odslouží mši generální vikář Mons. Mgr. Jiří Mikulášek z Biskupství brněnského.

Po ní přijde na řadu uvedení nové knihy Miloše Doležala s názvem Krok od tmavé noci. Obsahuje čtrnáct příběhů, reportáží a studií o vysočinském knězi, jeho vrazích a číhošťském zázraku, které doplňují zprávy archeologa, antropologů a soudního lékaře o exhumaci a identifikaci těla Josefa Toufara. Vstup na akci je zdarma. Kromě kulturního programu a Doležalovy autogramiády bude možné si zakoupit novou knihu i předchozí díla od stejného autora.

„Velmi si vážím aktivity arnoleckého starosty Ladislava Fialy, který zorganizoval přímo v jeho rodišti i představení další knihy o páterovi Josefu Toufarovi. Po dílu Jako bychom dnes zemřít měli nám spisovatel Miloš Doležal představí v Arnolci i knihu Krok od tmavé noci. Na setkání se moc těším a knihu si určitě zakoupím,“ uvedl senátor Miloš Vystrčil, který se vzpomínkové akce také zúčastní.

Miloš Doležal je český básník, spisovatel a publicista, který se narodil 1. července 1970 v Háji u Ledče nad Sázavou. Číhošťským zázrakem se zabýval už ve své diplomové práci na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Jeho biografie Jako bychom dnes zemřít měli, pojednávající právě o životě a smrti faráře Josefa Toufara, získala v anketě Lidových novin v roce 2012 ocenění Kniha roku. Po výběru Toufarových kázání s názvem Vrátíme se do otcovské náruče přišel autor s novým dílem Krok do tmavé noci.

Bližší informace poskytne:

RNDr. Miloš Vystrčil