21. února 2016

Zdeněk Geist lídrem krajské kandidátky ODS na Vysočině

Tisková zpráva, ODS Vysočina, 20. února 2016

Předseda jihlavských občanských demokratů Zdeněk Geist byl zvolen na krajském sněmu lídrem krajské kandidátky ODS pro krajské volby na Vysočině. Zdeněk Geist získal podporu 40 přítomných delegátů, zatímco pro jeho protikandidáta Otu Bence hlasovalo 15 delegátů.

„Ptáte-li se mě, jak já vnímám postavení lídra na naší kandidátce, odpovím takto. Vnímám jeho postavení v duchu našeho přesvědčení, že každý má nést zodpovědnost za své činy, že každý se má snažit pozitivně ovlivňovat záležitosti kolem sebe, že každý má vyvinout snahu o dosažení úspěchu. Lídra vnímám tedy jako „prvního mezi rovnými“, podle principu „primus inter pares“, tedy starého římského principu správy věcí veřejných v republice svobodných občanů.“, tolik krátká citace z kandidátského vystoupení Zdeňka Geista. Úplné znění jeho kandidátského vystoupení lze nalézt například na www.odsvysocina.cz nebo na https://www.facebook.com/ODSVysocina/?fref=ts .

„Zdeněk Geist získal silný mandát ve férové a velmi hodnotné soutěži dvou kvalitních politiků. Jsem přesvědčen, že Kraj Vysočina potřebuje změnu, neboť vláda sociálních demokratů podporovaná komunisty náš kraj čím dál více dusí. Občanští demokraté Vysočině v osobě Zdeňka Geista změnu nabízejí. Věřím, že to většina obyvatel Vysočiny uvítá.“, okomentoval výsledek volby krajského lídra předseda vysočinských občanských demokratů Miloš Vystrčil.

„Každý z nás je jiný, pohled na svět však máme velmi podobný, a přestože jsme o pozici lídra soutěžili, lidsky si rozumíme. Rád budu se Zdeňkem ve volební kampani spolupracovat a krýt mu v rámci kampaně záda.“, vyjádřil se ke zvolení Zdeňka Geista jeho protikandidát, předseda klubu krajských zastupitelů ODS Ota Benc.

„Předpokládám, že krajská kampaň bude velmi těžká a po všech stránkách náročná. Po dnešním sněmu jsem přesvědčena, že budeme dobře připraveni. Každým dnem se více a více nadechujeme a to je dobře. Cítím, že je tomu tak i na Vysočině.“, poznamenala k průběhu sněmu a jeho průběhu poslankyně Miroslava Němcová.

„Velmi kladně hodnotím pozitivní atmosféru našeho sněmu, aktivitu našich členů a s tím související navyšující se zájem o politické dění. Na sněmu jsme nejen zvolili velmi kvalitního lídra, ale diskutovali jsme i otázky migrace a také všední problémy měst a obcí. Odjíždím ze sněmu s velmi dobrým pocitem a nabitá energií.“, tolik znění komentáře další účastnice sněmu vysočinských občanských demokratů poslankyně Jany Fischerové.

Regionální sněm kromě volby lídra krajské kandidátky ještě přijal následující usnesení:

Usnesení RS ODS Vysočina k uprchlické krizi

1)      RS ODS Vysočina vyzývá členy poslaneckého klubu ODS, aby důsledně trvali na plnění usnesení PSP ze dne 12. 2. 2015 a 1. 10. 2015. Tato usnesení vyzývají vládu ČR, aby odmítla povinné kvóty a také trvalý přerozdělovací mechanismus pro členské země EU na rozmístění uprchlíků. Dále z usnesení vyplývá povinnost pro vládu ČR informovat PSP o všech postojích, které bude zastávat na jednáních týkajících se migrační a bezpečnostní situace.

2)      RS ODS Vysočina považuje řešení otázky migrace za zásadní prioritu naší země i celé Evropské unie. Budeme podporovat pouze zodpovědný přístup, který bude garantovat suverenitu naší země ve všech otázkách týkajících se bezpečnosti našich občanů. Prvořadým úkolem je zajištění kontroly nad vnější hranicí schengenského prostoru a směrování humanitární pomoci do uprchlických táborů mimo území EU. Obojí má za cíl zastavit migrační vlnu, která ohrožuje politické, bezpečnostní, kulturní i sociální uspořádání v zemích EU.

Usnesení RS ODS Vysočina k případu "Fajád"

RS ODS Vysočina žádá naše zákonodárce, aby trvali na objasnění role ministrů obrany a spravedlnosti v uvedeném případu. V situaci, kdy byla zásadním způsobem poškozena pověst našich bezpečnostních služeb, ohrožena jejich akceschopnost a důvěryhodnost a poškozeny vztahy mezi ČR a USA, musí být vyvozena personální odpovědnost členů vlády.

Usnesení RS ODS Vysočina k systému kontrol ve veřejné správě

Regionální sněm ODS Vysočina konstatuje, že stávající neustále bující kontrolní systém hospodaření a nakládání s finančními prostředky měst a obcí nadměrně zatěžuje jejich administrativu, aniž by tomu odpovídala jeho efektivita. Regionální sněm ODS Vysočina považuje za nutné, aby namísto dalšího kvantitativního nárůstu povinností a kontrol došlo ke zjednodušení a zefektivnění celého systému.

Kontakty pro případné dotazy:

Zdeněk Geist, tel. 602 773 302, lídr kandidátky ODS

Miloš Vystrčil, tel. 606 767 544, předseda ODS Vysočina