2. února 2016

Je to krok správným směrem?

Kraj Vysočina je v povědomí občanů České republiky znám jako kraj, který se nabízí k domácí rekreaci.

Mnohé kroky ke zvýšení příjezdu turistů k nám na Vysočinu byly již s pomocí Kraje Vysočina udělány. Jako příklad mohu uvést podporu vybudování Vysočina Arény – biatlon v Novém Městě na Moravě. Dále je tu každoroční  finanční podpora tzv. VIP akcím v oblasti kultury a sportu- tedy již tradičních akcí s určitou historií, která přesahuje rámec kraje, mnohdy i celé České republiky.

Dříve byla možnost získávat peníze na podporu cestovního ruchu z evropských peněz, ale toto  skončilo.

Téma, které nyní hýbe cestovním ruchem, je jeho financování .Současná vláda měla jako prioritu Zákon o cestovním ruchu. Ten měl řešit strukturu cestovního ruchu na jednotlivých úrovních, ale zejména financování cestovního ruchu.

Tato priorita vymizela a zákon se nepřipravuje!

Zúčastnila jsem se besedy na úrovni Ministerstva pro místní rozvoj a odborníků z oblasti cestovního ruchu o místních poplatcích (poplatek z ubytovací kapacity , lázeňský a rekreační poplatek). Představa ministerstva je taková, že obce budou povinně vybírat tyto místní poplatky ve zhruba dvojnásobné výši  než doposud (upozorňuji, že některé obce je nyní nevybírají vůbec)  a poté jim ministerstvo doplatí ze svého rozpočtu ještě jednou takovou částku.

Tím se  obcím zvýší vlastní rozpočet, ale dané peníze budou muset vložit zpět  pro rozvoj cestovního ruchu. Příjmy obcí z poplatků jsou doposud malé a administrativně náročné. Tyto poplatky vybírá asi jen 19 % obcí. Aby mohlo dojít k této zvažované úpravě navrhované MMR,je třeba nejdříve novelizovat zákon č.565/ 1990 Sb.o místních poplatcích. Mně se nabízí otázka, co na to říkají starostky a starostové v Kraji Vysočina? Je to krok správným směrem?

Text byl původně napsán pro lednové číslo Novin Kraje Vysočina, kde byl zkrácen a bez autorizace změněn. Celý výtisk je k dispozici na adrese:

Ing. Jana Fischerová, CSc.

zastupitelka
krajská zastupitelka