9. listopadu 2015

Na půdě Senátu ocení nejlepšího komunálního politika roku

Nevšední projekty a nevšední lidé za nimi. Tak zní podtitul prvního ročníku soutěže Komunální politik roku 2015, která pozná celkového vítěze i oceněné v dalších osmi kategoriích už ve čtvrtek 12. listopadu od 14.00 hodin v Hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu Parlamentu České republiky.

Soutěž o nejlepší realizovaný projekt na úrovni územní samosprávy vyhlásil časopis Moderní obec a vydavatelství Profi Press pod záštitou ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové a pod patronací předsedy senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Miloše Vystrčila.

„Ocenění pro komunální politiky a další pracovníky na obcích a městech není nikdy dost. Jsem rád, že jsme společně s paní ministryní, Sdružením místních samospráv a časopisem Moderní obec můžeme v Senátu přispět ke zvýraznění té často drobné a někdy i nedoceněné práce našich lidí na obcích a městech. Každý, kdo není slepý, musí vidět, jak naše obce a města rozkvetly a často překvapují svojí malebností a dynamickým rozvojem. A jsou to právě velmi často starostové, zastupitelé a zaměstnanci obecních úřadů, kteří na tomto úspěšném rozvoji mají nemalý podíl,“ uvedl senátor Miloš Vystrčil.

Cílem nové soutěže je vyhledat, zviditelnit a ocenit inspirativní a občansky přínosné projekty realizované územními samosprávami. Soutěž je otevřená pro obce, města a městské části všech velikostí a jejím prostřednictvím organizátoři vyzvali komunální politiky a zaměstnance samospráv, aby výsledky své práce, svého umu a své kreativity představili veřejně.

Na půdě Senátu tak pořadatelé vyhlásí nejlepší projekty v osmi dílčích kategoriích, ze kterých vzejde celkový vítěz. Jde o Sociální projekt roku (projekt péče o seniory, hendikepované a sociálně znevýhodněné občany), Děti a rodiče (projekt pro předškoláky a jejich rodiče), Sport a veřejné zdraví (podpora sportovních a pohybových aktivit občanů každého věku a podpora zdravého životního stylu), Kulturní, společenská a vzdělávací činnost (programy pro občany, rozvíjení kulturních a historických tradic), Odpadové hospodářství (systém a organizace sběru, likvidace a využití odpadů), Veřejná zeleň (péče o okrasné plochy, parky, lesy), Dopravní projekt roku (inovativní způsob řešení jednotlivých druhů dopravy a jejich harmonizace) a Ekologický projekt roku (malé i velké projekty na ochranu životního prostředí). Finanční prémie pro nejlepší v jednotlivých kategoriích je 20 000 Kč, celkový vítěz si odnese 50 000 Kč.

Program vyhlášení:

13.00 – prezence účastníků
14.00 – slavnostní zahájení
14.20 – vystoupení ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové
14.30 – vystoupení předsedy senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Miloše Vystrčila
14.40 – moderovaná diskuse s představiteli Svazu měst a obcí ČR a Sdružení místních samospráv ČR
14.50 – slavnostní vyhlášení výsledků prvního ročníku soutěže Komunální politik roku 2015
15.45 – slavnostní raut ve foyeru

Bližší informace poskytne:

RNDr. Miloš Vystrčil
senátor
+420 606 767 544
milos@vystrcil.cz

www.vystrcil.cz

RNDr. Miloš Vystrčil

1. místopředseda senátního klubu