16. června 2020

ODS: Bianco šek na deficit 500 miliard vládě nedáme, návrh rozpočtu nepodpoříme

Občanští demokraté schodek rozpočtu ve výši 500 miliard Kč nepodpoří. Ukazuje podle nich na bezradnost vlády, která nemá žádný plán. ODS chce od vlády audit státních výdajů a konkrétní plán na snížení byrokracie.

„Bianco šek na deficit 500 miliard nemůže nikdo rozumný a odpovědný podpořit. Bezradnost vlády dokládá i zpráva NKÚ: nárůst byrokracie, složité daně, horší konkurenceschopnost, málo výkonný veřejný sektor, neudržitelné penze, deficity rozpočtů. Abychom postavili Česko na nohy, požadujeme po vládě, aby do 31. července předložila audit výdajů státu, plán pro snížení byrokracie o 10 % do konce roku 2020 a o dalších 10 % do roku 2021. Do 31. července má představit návrh na zrušení superhrubé mzdy a do stejného termínu i koncept reformy daní, který pomůže malým a středním podnikatelům,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Andrej Babiš a Alena Schillerová se často zaklínají schodkem rozpočtu z krizového roku 2009, který přisuzují Miroslavu Kalouskovi. V této rétorice jsou tedy Andrej Babiš a Alena Schillerová dvakrát horší než Kalousek, a to za pouhé tři měsíce, nikoliv za dvanáct. Jsem rád, že rozpočtový výbor přijal můj návrh, abychom rozpočet projednali standardně, nikoliv ve stavu legislativní nouze. Vláda nemá žádná konkrétní čísla a žádný plán. Neexistuje žádný plán na snížení daní, nebo další opatření, která by ekonomice pomohla. Nemáme ani žádnou jistotu, že schodek za dva měsíce nevzroste na 700 milionů. Ministryně ani neví, jak bude vypadat rozpočet na příští rok. Takhle nelze postupovat, rozpočet nepodpoříme,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Volný pád nabízejí nejrůznější adrenalinové atrakce. Rozpočtový volný pád má nyní v repertoáru ministryně financí Schillerová, která chce navýšit deficit rozpočtu na rekordních 500 mld. Kč. To je zadlužení ve výši cca 10 % celého HDP, nebo také 50 tis. na hlavu včetně kojenců. Paní ministryně financí nepracuje s rozpočtem, nedělá hospodářskou politiku vedoucí k rychlému vzpamatování se z krize. K rozpočtu přistupuje pouze jako účetní, která jednou za čas sečte ztráty. To je strašně málo. Paní ministryně Schillerová měla dávno, tak jako například v Německu, nebo Rakousku, přijít se snížením daní, například DPH k podpoře spotřeby. Pak by mělo smysl se o vyšším schodku bavit. Do reálné ekonomiky se ale kvůli této vládě dostává velmi málo skutečné podpory a naopak roste deficit,“ uzavírá místopředseda poslaneckého klubu Jan Skopeček.