19. června 2019

Fake news na vlastní kůži

Před několik týdny proběhl v Uherském Hradišti workshop Zvol si info o mediální gramotnosti. A nebyla to náhoda. Do Hradiště jsem je pozval já. A dnes bych vám chtěl říct, co mě k tomu vedlo, proč to mělo smysl a jak chci v této osvětě pokračovat dál.

Stále častěji se na internetu a někdy i v novinách setkávám s polopravdami, zavádějícími titulky, nebo neověřenými informacemi. A bohužel je slýchávám i od vládních poslanců a premiéra. Jaké to má důsledky, zažíváme všichni na vlastní kůži. Něco čteme nebo slyšíme, za půl roku se ukáže, že to nebyla pravda, protože dotyčný jen fabuloval… A přichází zklamání, nedůvěra a zlost. A to nás žene dál do náručí pochybných zpráv, začínající slovy „sdílejte, než to smažou“, které tvrdí, že nemáme věřit už vůbec nikomu.

Není to pravda. V českém mediálním prostoru je pořád spoustu kvalitních novinářů, odborníků a vzdělaných lidí, jejichž slova stojí na faktech a mají váhu. Bohužel i hodně těch, o kterých se to samé říct nedá. A proto je tak důležité vědět, jak poznat, že s vámi někdo manipuluje a že to, co uvádí, má k faktům a neutrální novinařině hodně daleko.

Smazal jsem svůj profil na Parlamentních listech. To je podle mě takové základní minimum. Stala se nám v Hradišti v kontextu mediální gramotnosti smutná věc. Jeden regionální plátek publikoval na titulní straně zprávu o tom, že našemu Slováckému divadlu hrozí zrušení. No, zprávu… nechyběla spojení jako „Slovácké divadlo je studna na peníze!“ nebo titulek „Navyšování platů ohrožuje Slovácké divadlo. Spadne opona?“. Kdyby autor článku přišel na workshop o fake news, který jsme uspořádali v Uherském Hradišti, věděl by, že se dopustil takzvané bulvarizace. Vytrhl z kontextu mé citace a postavil na nich svůj za vlasy přitažený text, doplněný o křiklavé věty.

Šel jsem vše vysvětlit do divadla, odpovídal novinářům, publikovali jsme tiskovou zprávu a uspořádali brífink. Strach, který článek vyvolal, se nám povedlo ztišit. A já jsem se utvrdil v tom, že chci v pořádání workshopů se Zvol si info pokračovat v dalších městech, pro další studenty a třeba i pro takové novináře. Právě proto, aby zprávy tohoto typu už příště nedostaly šanci vyvolat paniku.

A než se tohle všechno začne znovu dít, mám pro vás pár praktických nástrojů, které se při čtení zpráv na internetu docela hodí:

● Google umí hledat podle obrázků: ověřte si, jestli fotka, která je přiložena ke článku, skutečně vznikla v dané situaci. Často se tak zneužívaly třeba fotky uprchlíků.

● Surfařův průvodce po internetu: skvělá pomůcka, která je zadarmo a pomocí které si snadno ověříte, jestli se s vámi autor textu nesnaží manipulovat.

● Jak české weby manipulují: výzkum, který vznikl na Masarykově univerzitě, ukazuje, jak vybrané české weby používaly manipulativní techniky. Zajímavé čtení, doporučuji.

● České projekty, které s fake news bojují: Ministerstvo vnitra odkazuje na organizace, které bojují s fake news. Za rozkliknutí nic nedáte a třeba to jako u nás v Hradišti nakonec skončí plným přednáškovým sálem.

Stanislav Blaha

poslanec PČR
člen výkonné rady
starosta města
předseda regionálního sdružení