4. března 2016

Babiš využije prostředky na zdravotní péči k financování státního dluhu

V poslanecké sněmovně se odehrál důležitý souboj o rozpočtová pravidla. Samotný zákon o těchto pravidlech prošel od roku 2000 již 56 novelami, jejichž projednávání obvykle nebudilo velkou pozornost médií. Je to dáno především expertní povahou této normy, podle níž stát postupuje při financování svých výdajů. Tentokrát by ale naší pozornosti ujít neměla. Ministru a oligarchovi Babišovi dává do rukou novou nebezpečnou hračku – možnost nakládat s penězi zdravotních pojištěnců.

Už zhruba před rokem a půl Andrej Babiš přišel s  návrhem omezit kontrolní působnost Parlamentu při vydávání státních dluhopisů. A přes protesty pravicové opozice se mu ho povedlo prosadit. Nyní prosadil hlasy vládní koalice další kontroverzní novelu. V rámci systému podřízenosti účtů státní pokladně nechal zkrátit pro státní příspěvkové organizace již v minulosti legislativně dohodnuté období vlastně jen proto, aby mohl v příštím roce opticky snižovat státní dluh. Za stávající legislativy jsou totiž státní příspěvkové organizace povinny do 31.12.2017 převést své účty do ČNB. Zkrácení o několik měsíců je zřejmě tak důležité, že bylo potřeba měnit zákon.

Nejkontroverznější změnou je však povinnost převést veřejné prostředky vybrané ze zdravotního pojištění na účty ČNB. Tato novinka se nelíbila nejen pravici, ale odmítl ji i zdravotní výbor, který doporučil ponechat stávající pravidla. Za určitých podmínek totiž ministr financí bude moci tyto prostředky využít k financování státního dluhu, tedy nejen výhradně k úhradám zdravotní péče.

Pokušení pana ministra bude logicky velké. Jeho cíle při snižování státního dluhu jsou ambiciózní a dosavadní kroky příliš nezabírají. Babiš na kritiku reaguje „odborně“ tím, že přece peníze dělají peníze a obavám ze zneužívání volných prostředků pro zcela jiné účely vůbec nerozumí. Jenže pan ministr – ve věcech financování státu žádný expert – jedné věci rozumí velmi dobře. Centralizace veřejných prostředků jednoznačně znamená posílení jeho moci coby ministra financí.

Ostatní koaliční strany Babišovým krokům asistují, maximálně zaštěkají a zkritizují ho stranou. Zejména u sociálních demokratů tento přístup zarazí. Když se před pěti lety vytvářel systém státní pokladny a zaváděla tzv. podřízenost účtů ministerstev a institucí zcela spojených se státním rozpočtem, sociální demokraté hlasovali proti. A to se tehdy jednalo o prostředky, které logicky může ministr financí v případě potřeby na krátkodobé financování státního dluhu použít. Dnes Babiš popírá hlavní zásadu, na které stojí zdravotní pojištění v České republice – oddělení prostředků zdravotního pojištění (ve většině prostředků vybíraných od občanů) od financování státního rozpočtu a státního dluhu. A sociální demokraté kapitulují.

Pokud tento nebezpečný návrh projde Senátem, pojištěnci již nebudou mít jistotu, zda jejich peníze budou sloužit k financování zdravotní péče nebo státního dluhu. Podle nálady a potřeb ministra financí.

Ing. Vladislav Vilímec

předseda místního sdružení