12. října 2015

Město Kdyně vyhrálo spor s ministerstvem financí. Ministerstvo financí nedoložilo „údajné pochybení“ při zadání veřejné zakázky

Kdyně, 9. října 2015: Město Kdyně vyhrálo spor s ministerstvem financí o průběh veřejné zakázky na výstavbu Centra vodní zábavy. Představitelé města obdrželi tento týden usnesení Krajského soudu v Českých Budějovicích, který dal za pravdu argumentům města a rozhodnutí ministerstva financí z loňského roku o údajném porušení rozpočtové kázně zrušil jako protizákonné a nepřezkoumatelné. Město mělo podle ministerstva financí pochybit paradoxně tím, že při stavbě Centra ušetřilo 16 procent z původně plánovaných nákladů.

Městu navíc téměř dva roky hrozilo, že bude muset vracet více než stomilionovou dotaci. Správní žalobu na postup státních orgánů město podalo i přesto, že mu v mezidobí poskytovatel dotace (v tomto případě Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad) větší část odvodu prominul. Město tak mělo zaplatit „jen“ 11.245.488 korun z původně stanovené částky 110.203.570 korun.

Jsme rádi, že nám soud dal za pravdu. Při výstavbě Centra vodní zábavy jsme postupovali v souladu se zákonem a s principy správného hospodaření. Proto jsme od začátku považovali rozhodnutí ministerstva financí i kontrolní nález tzv. auditu pověřeného orgánu za neférové a byli jsme připraveni prokázat to i soudní cestou. Jen nás mrzí, že kvůli šikanóznímu a nezodpovědnému postupu ministerstva museli žít obyvatelé Kdyně více než rok v nejistotě. Původně vyčíslená sankce by totiž mohla město velikosti Kdyně položit,“ komentuje rozhodnutí soudu starosta města za ODS Jan Löffelmann.

Jeho kolega ve vedení města, místostarosta Vladislav Vilímec (také ODS), dodává, že rozhodnutí soudu může být precedentem i pro jiné obce. „Soud ve svém rozhodnutí také mimo jiné konstatoval, že výše stanovené sankce by měla být úměrná rozsahu porušení rozpočtové kázně. Jinými slovy, města by neměla být trestána neúměrnými sankcemi za drobná a často třeba jen formální pochybení při čerpání dotací.“

Vilímec současně připomněl, že na údajné pochybení města poukázala v roce 2012 až osmá kontrola v pořadí, navíc provedená dva roky po uvedení projektu do provozu. Sedm předchozích kontrol, které probíhaly v rozmezí let 2008-2012, dopadlo vždy ve prospěch města. „Je absurdní, že osmá kontrola došla k jinému výsledku než sedm předchozích. Ministerstvo financí pak nebylo schopné vůbec doložit, čím konkrétně mělo město porušit pravidla transparentnosti. Ukazuje se, že stát v daném případě reprezentovaný rezortem financí postupuje vůči samosprávě nepředvídatelně a zkouší trestat i dobře a zodpovědně hospodařící obce.

Centrum vodní zábavy ve Kdyni slouží obyvatelům města a jeho okolí od dubna 2010. Každoročně toto moderní centrum navštíví kolem 80 tisíc návštěvníků z celého regionu.

Ministerstvo financí teď bude muset nejspíš vydat nové rozhodnutí a přitom respektovat právní názor krajského soudu. Ten v odůvodnění napsal, že argumenty ministerstva financí ve vztahu k údajnému porušení pravidla transparentnosti při zadání veřejné zakázky na výstavbu Centra vodní zábavy ve Kdyni nemohou obstát.