26. dubna 2019

Budějovická ODS podá návrh na zavedení dotačního programu k získání nejlepších absolventů pedagogických fakult do českobudějovických základních škol.

Ve svém předvolebním programu českobudějovická ODS mluvila o potřebě přivádět do českobudějovických základních škol ty nejlepší absolventy pedagogických fakult. Upozorňuje na to, že problémy s motivací mladých, schopných učitelů tak, aby nastupovali do oboru, má velká většina krajů a měst.

Vzhledem k tomu, že od podzimních komunálních voleb uběhlo už půl roku, a my jsme dosud od politiků současné koalice nezaznamenali žádnou větší aktivitu, rozhodli jsme se navázat na náš předvolební program a podat Zastupitelstvu města návrh na podporu získávání nejlepších absolventů pedagogických fakult. Jsme totiž přesvědčeni, že ve městě potřebujeme dlouhodobě kvalitní učitele. Stávající učitelé logicky budou stárnout a pokud nevytvoříme podmínky pro to, aby k nám přicházeli mladí nejlepší absolventi anebo připustíme, aby odcházeli mimo obor nebo učit do jiných měst, budeme mít v našem městě i kraji v budoucnu problém.” Podle předsedy jihočeské ODS Martina Kuby musí dát město najevo, že si takových lidí váží a chce je tady.

Oni přeci budou rozhodovat o tom, jak dobře nebo špatně budou v budoucnu vzdělané naše budějovické děti “ dodává Kuba. ODS bude proto ve svém návrhu požadovat, aby město navázalo úzkou spolupráci s místní pedagogickou fakultou i s ostatními pedagogickými školami v České republice. Podle nastavených kritérií a na doporučení děkana fakulty by z nich mělo vybírat ty nejlepší absolventy v jednotlivých oborech, které jsou nejvíce potřeba a těm nabízet pracovní místa v českobudějovických školách. Budějovická ODS rovněž navrhne, aby město zavedlo dotační program, kdy by pak každý z těchto absolventů získával nástupní příspěvek ve výši až 150 tisíc korun, pokud v Budějovicích zůstane učit minimálně po dobu 3 let. Součástí dotačního programu by podle ODS mělo být i dostupné bydlení, které je pro mladé lidi stále složitější získat. Město by mělo těmto lidem proto přednostně nabízet také městské byty za symbolické nájemné. “ Předložíme návrh na zavedení takového dotačního programu současné koalici a jsme připraveni přesvědčit je o potřebě takový program zavést. O detailech jsme připraveni diskutovat “ dodává Martin Kuba.

Nedostatek učitelů se projevuje dlouhodobě a já to mohu i ze své pedagogické praxe potvrdit. Pokud chceme, aby i v budoucnu budějovické děti měli nejlepší vzdělání, musíme dát jasně najevo, že o mladé schopné učitele v Českých Budějovicích opravdu stojíme! V soukromém sektoru spolu o nejlepší odborníky soutěží jednotlivé firmy různými pobídkami, tady to musí být město a kraj, které dají najevo, že stojí o ty nejlepší, kteří vychází z pedagogických fakult a chtějí se oboru věnovat“, komentuje důvody pro zavedení dotačního programu děkanka Ekonomické fakulty JČU Dagmar Škodová Parmová.
Výběr absolventů, kterým by byl dotační program určený lze přitom podle ODS vždy přizpůsobit danému nedostatku pedagogů v jednotlivých oborech.