8. dubna 2014

Věříme, že tři chybně přijaté drobné dary nebudou důvodem pro pozastavení výplaty státního příspěvku

Po prostudování situace kolem chybně přijatých drobných darů od obce Mělnické Vtelno a dvou obecních společností věříme, že přijetí těchto darů nebude důvodem pro pozastavení výplaty státního příspěvku na fungování strany.

Došlo k pochybení manažera, který neměl dar od obce či od společností s více než desetiprocentním podílem ve vlastnictví obce přijmout. Pochybení litujeme a přijali jsme systémová opatření, včetně dalšího důsledného proškolení manažerů, která by měla zabránit, aby se obdobná situace v budoucnosti opakovala.

Po upozornění ze strany sněmovního kontrolního výboru uvedené dary v souladu se zákonem o sdružování v politických stranách a v politických hnutích neprodleně vracíme zhodnocené o úroky původním dárcům. Jsme si vědomi toho, že za jejich pozdní navrácení hrozí sankce ze strany finančního úřadu do výše dvojnásobku původní hodnoty vracených darů.

Důvodem pro pozastavení výplaty státního příspěvku je předložení neúplně výroční zprávy. Jsem přesvědčen o tom, že Poslanecká sněmovna neshledá důvody pro označení naší finanční zprávy za neúplnou a že kontrolní výbor vezme v potaz naši promptní reakci na jeho upozornění na chybně přijaté dary.

Dary od obce Mělnické Vtelno ve výši 5 000 Kč a od obecních společností Byty - Teplo, s.r.o ve výši 5 000 Kč a Hořovická teplárenská s.r.o. ve výši 15 000 Kč byly příspěvkem k pořádání kulturních akcí v obcích.

Martin Novotný

místopředseda strany
poslanec