27. září 2013

PETR SOKOL: Babiš se opakování vtipu VV nevyhne

V Bibli se píše: „Podle skutků poznáte je“. U nových stran, jako je hnutí ANO, které nedávno na stránkách deníku Právo obhajoval pan Babiš, ovšem žádná minulost není a nelze tedy tyto čerstvě zrozené subjekty posuzovat podle toho, co už reálně vykonaly. Není proto divu, že právě tyto nové strany hýří sliby, protože jejich ohňostroj „zaručených“ nápadů, jak zlepšit situaci v naší zemi, nelze porovnat s jejich dřívějšími politickými výsledky.

Andrej Bárta II.
K rozluštění toho, kam nová strana v politickém spektru patří, by snad pomohlo, kdyby se nově založený subjekt přihlásil k nějaké jasné politické rodině – označil by se třeba za socialisty, konzervativce nebo liberály. Jenže to Babišovo hnutí nikdy neudělalo, mimochodem stejně jako dříve Věci veřejné, jejichž chyby prý ANO nechce zopakovat. Babišovci se teď označují za „široce rozkročené středové uskupení“. A v tom je kámen úrazu, protože pan Babiš vlastně říká, že je tu pro všechny a může si vybírat na každý problém řešení, které se mu hodí. To může vypadat sympaticky, protože pan Babiš slibuje, že bude vše posuzovat zdravým selským rozumem. Jenže v realitě takový přístup pak po volbách dopadá, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Takový zkažený dort, zakrytý sloganem o „selském rozumu“, už česká společnost musela sníst v posledních třech letech kvůli Věcem veřejným.

Podnikatelská strana na jedno použití
Kdo by namítal, že VV byly jen výjimka, měl by se podívat po okolních zemích. Podobné strany tzv. oligarchů začaly už před lety vznikat v Pobaltí. Téměř každý tamní boháč si založil stranu a mnohdy i uspěl ve volbách. Po pár letech se ovšem takové strany bez programového ukotvení a jasné politické orientace rozplynuly mnohdy po dost ohavných skandálech. Podnikatelské strany jsou proto jasným příkladem stran na jedno použití. Možná se jim podaří v jednom funkčním období zajistit zájmy svých „majitelů“, třeba v zemědělství či v dotacích do něj, ale pak končí.
Pan Babiš se snaží slibovat, že on bude jiný. Znamení zrodu ale nikdo neuteče. Zakladatel hnutí ANO navíc není žádný světec, ale člověk, který nejprve za minulého režimu fungoval v pozicích, do nichž se bylo velmi těžké dostat bez toho, aby si dotyčný politicky zadal. Po roce 1989 nabyl i s využitím minulých zkušeností obrovský majetek za podmínek, které nyní tak drsně kritizuje. Veřejnost jistě nezapomněla například na slavnou „náhodnou“ schůzku na benzínce s šéfem antimonopolního úřadu. Pan Babiš se zkrátka umí přizpůsobit, což nyní dokazuje i jako politik, když na stránkách tohoto listu na jednu stranu popírá, že nebude spolupracovat s levicí, zatímco na stránkách jím vlastněných novin navozuje pocit, že je největším pravičákem u nás. Ano, tak to strany bez ukotvení dělají – říkají každému, co chce před volbami slyšet.
Je navíc vtipné, když se někdo opírá do tzv. kmotrů, kteří mají údajně jako podnikatelé ovlivňovat vnitřní život politických stran. Co ale jiného dělá „majitel“ podnikatelské strany jako je ANO? Pan Babiš možná nechce opakovat tragický vtip VV, ale tím, jak svou stranu založil, se tomu nemůže vyhnout.

PhDr. Petr Sokol

kandidát č.3 do PSP ČR za Olomoucký kraj
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení