5. prosince 2012

I v armádním sektoru se musí škrtat. Ale racionálně

V době všeobecného šetření jsou škrty na všech místech pochopitelné. Zvlášť resort armády je tradičně považován za v tomto smyslu přebujelý a odcházející ministr Alexandr Vondra v této oblasti udělal opravdu velký kus práce. Pro nás v Olomouckém kraji však změny znamenají následující: ztrátu stovek pracovních míst v nejbližších letech, kdy k těmto změnám má dojít.

Jak může v tomto ohledu zapůsobit kraj? Příliš pravomocí nemá a hlavním nástrojem je vytváření tlaku na armádu, aby zvážila všechny dopady na život zdejších obyvatel. Uvedená opatření totiž neznamenají pouze zmenšení vojenského potenciálu Olomouckého kraje, ale také omezení funkcí armády při živelných katastrofách, jako v případě Letiště Bochoř, či hrozbu rušení škol, jako v případě vojenského újezdu Libavá. A již zmíněný růst nezaměstnanosti, která je v našem kraji beztak vysoko nad průměrem.

Aby bylo jasno, podporuji úspory ve státní správě, která je dle mého názoru nadbytečná, vykonává mnoho zbytečných úkolů a lidem v mnoha případech jen komplikuje život. Armáda však v řadě případů, i přes mnohdy oprávněnou kritiku, plní roli přesně opačnou. Tak proč se šetří právě na ní? Proč se škrty dotýkají oblasti, která patří k základním pilířům bezpečnosti státu a která je také podle standardů NATO hluboce podfinancovaná? A lze takový krok pochopit, když se v pravidelných intervalech dovídáme o nadstandardních odměnách úředníků v Praze a nákupech stovek přebytečných tiskáren, když na jiných místech jsou tyto peníze zoufale potřeba?

Ptám se proto, jsou skutečně tak masivní úspory v sektoru obranu v tak krátkém časovém horizontu opravdu nutné? Jsou brány v potaz všechny související dopady? A nedalo by se ušetřit jinde? To jsou jen některé z námětů pro novou krajskou vládu, která, i když má omezené kompetence, by měla vyvinout co největší úsilí, aby dopad rozsáhlých armádních škrtů na obyvatele Olomouckého kraje byl co nejmenší.

Markéta Záleská
předsedkyně zastupitelského klubu ODS v krajském zastupitelstvu

Štítky:
obrana