24. srpna 2018

Sáhni si na nos

Mám takový zvyk. Než jdu ráno do práce, koupím si denní tisk. Novin, které člověka nezávisle informují, je u nás dnes už málo.

V poledne jdu na oběd a musím se smířit s tím, že za něj zaplatím o mnoho víc než dřív. Nevadí, mám hlad. Ale pokládám si jednu otázku, proč tomu tak je. Když diskutuji se svými spoluobčany, tak z jejich úst zaznívá jeden hlas, a já připojuji i ten svůj. Estébák Babiš, jenž je stále u moci, skoupil, co se dalo, a vyšponoval ceny potravin, protože jeho společnosti v té branži podnikají. Pomalu dostává pod svoji kontrolu důležité státní instituce a a obsazuje správní rady státních firem svými lidmi. A k tomu všemu mu v současné vládě dopomáhají socani s podporou bolševiků, aby mohl dokončit své čertovské dílo.

Blíží se komunální volby, a dnes už víme, že v nich vedle tradičních stran budou kandidovat i různá občanská uskupení. Ta ve svých programech bombardují voliče nesplnitelnými sliby. Jakoby kopírovala strategii vládního hnutí ANO. Chtějí prý prosazovat jen to, co si přejí občané a nechávají si vše ztvrdit jejich podpisy. Stojí na nárožích za malými stolečky, agitují, drží v rukách tužky a nabádají je, aby na připravené archy podepisovali to, co je zdánlivě líbivé. A pak se chlubí tím, kolik podpisů nasbírali.

Takovými driáčníky, kteří oblbují naše spoluobčany svými lživými programy, jsou předáci občanského uskupení Praha sobě nebo Praha 7 sobě, které sídlí na Praze 7, a jehož představitel současný starosta Sedmičky Čižinský kandiduje na pražského primátora, ale také na sedmičkového starostu. Alespoň tvrdí, že je pro ni nepostradatelný a že prý ji od gruntu změnil. Jestli chce ovšem tím způsobem měnit celou Prahu, kdyby se nedej Bože stal primátorem, má se naše hlavní město na co těšit. Byl by asi mužským protějškem současné primátorky Krnáčové, která zpackala, co mohla.

Jako manažer se starosta Čižinský ukázal jako neschopný, i když on tvrdí pravý opak. Základní potřeby obce nedokázal uspokojit. Se svými kolegy naprosto posadil na zadek bytovou politiku. Některé obecní byty jsou v dezolátním stavu, a když občané žádají radnici o nápravu, pošle je místostarosta Mareš „do prdele“. To je prosím pravdivá story, která se před časem přihodila. Další podpásovkou na občany byla nepodařená privatizace radničních bytů v Malém Berlíně. I zde Čižinský selhal. A pak chce být primátorem, kde jsou nároky na organizační schopnosti daleko vyšší.

A tak sedím v hospodě nad tím jídlem, mám noviny před sebou a čtu v nich ty nehorázné lži v rozhovoru se sedmičkovým starostou. Až mi přestalo chutnat. Napil jsem se piva a vzpomněl si na mladá léta. Když jsem lhal, rodiče mi říkali: „Sáhni si na nos“.