25. ledna 2014

PRAHA - MRTVÉ MĚSTO?

Záměr městské části Praha 1 připravit vyhlášku, která by omezila otevírací dobu barů a restaurací v centru metropole, je diskriminační a dotkne se přibližně 1500 podnikatelů a jejich zaměstnanců. Městská část vedená kolicí ČSSD a TOP 09 tímto šikanujícím opatřením pouze poukazuje na svou neschopnost vymáhat pravidla a závazné vyhlášky, které již dnes existují.

Předseda pražské ODS Filip Humplík k tomu poznamenal: “Provozovny na území městské časti Praha 1, na které si obyvatelé opakovaně stěžují, musí být podrobovány pravidelným kontrolám ze strany radnice Prahy 1. Není možné omezovat provozovatele plošně vyhlášením „policejní hodiny“, protože městská část buď dostatečně nevymáhá své pravomoci  nebo  část živnostníků není ochotna akceptovat nastavená pravidla. Toto řešení nemá obdoby v celé Evropě a výsledkem bude Praha: mrtvé město.“

V minulosti bylo dobrým zvykem, že kontrol problematických provozoven se v vždy opakovaně účastnil starosta, přestože to rozhodně nebyla jeho povinnost. Zároveň byly kontroly pravidelné a preventivně bylo oznamováno problematickým podnikům, že i nadále budou pod drobnohledem, pokud se hluk v jejich okolí nesníží. Pražská ODS se domnívá, že představitelé Prahy 1 hledají neadekvátní řešení takříkajíc od stolu a rezignovali na osobní přítomnost v ulicích za účasti všech dotčených orgánů. Co bude ze strany radnice následovat? Noční zákaz vycházení? Návrh na uzavření hranic, protože velká část hlučných hostů jsou cizinci?

Dále Filip Humplík uvedl: “Na Praze 1 je registrováno v průměru 1400 až 1500 restaurací, hospod a barů. V porovnání k tomu obdržel živnostenský odbor v Praze 1 v roce 2013 celkem 21 stížností, některé z nich byly opakované, například v lokalitě Rytířská (KU bar), Dlouhá (Pub Crawl), Jakubská (Chapeau Rouge), Michalská (Vysmátý zajít, Propaganda), Melantrichova (Maxim bar). Je až s podivem, že je tak málo stížností, dokonce živnostenský odbor ani neeviduje telefonická oznámení. K poměru provozovaných restauračních zařízení se jedná o zanedbatelný počet stížností. To jen dokazuje, že starosta Prahy 1 není schopen opakovaně kontrolovat jednotlivá zařízení a hluk na ulici, který by měl řešit ve spolupráci s Městkou policí hl. m. Prahy. Z informací z živnostenského odboru jasně vyplývá, že původcem hluku nejsou samotné restaurace, ale hluk na ulicích.”

Radnice by na základě pravidelných kontrol měla omezovat hluk v ulicích a zároveň postihovat ty provozovny, které nedodržují vyhlášky. Na druhé straně by veřejnost měla pochopit, že život v samotném centru města přináší mnoho výhod a je vyvažován komplikacemi v podobě nadměrné turistické zátěže. Radnice se má primárně snažit najít rovnováhu mezi zájmy občanů a živnostníků, kteří podnikají v této městské části.