2. ledna 2020

VIZE A PLÁNY PRO ROK 2020

Místostarosta pro dopravu: Jiří Lála
 

Vzhledem k tomu, že většina mých dětí již "vylétla z hnízda", mohu se věnovat své největší zálibě, a to je cestování, a vyplnit si další bílá místa na mapě světa. O tom asi ale dotaz není. Stejně tak se mohu i plně věnovat práci na radnici a pokračovat snad v úspěšně započaté činnosti v prvním roce. Bohužel rychlost realizace projektů, a to zejména v dopravě, je mnohem pomalejší než by člověk normálně očekával. Přesto bych rád v příštím roce "dotáhl" projekt světelných závor na přístupových bodech do naší městské části, pokračoval v projektech  "chodníkového programu" nebo projektování kompletních rekonstrukcí ulic Kladenská, Šárecká nebo Na Pískách. Největší výzvou ale bude dovést k úspěšnému konci realizaci projektu obchvatu Vítězného náměstí - KES. 

 
Radní pro oblast školství: Marie Kubíková
 

Plány v oblasti školství jsou jasné. Nejvyšší prioritou je navyšování kapacit mateřských a základních škol, zároveň však musíme udržet i tempo oprav a rekonstrukcí budov. V této oblasti  se potýkáme zejména s délkou stavebního řízení, která dávno přesáhla 200 dnů a překážky ve formě odvolání jsou na denním pořádku. V rozpočtu a rozpočtovém výhledu počítáme s půdními vestavbami ZŠ náměstí Svobody, ZŠ E.Destinnové a ZŠ J.A.Komenského, jednáme o výstavbě ZŠ Na Kocínce, nově plánujeme též přístavbu ZŠ Červený Vrch a některých dalších. Podařilo se získat pro školství dvoutřídní objekt v Ruzyni, který budeme rekonstruovat. Mateřská škola ve Vokovicích je rovněž připravena k výstavbě, zde ovšem musíme ještě jednat se sousedy, kteří nesouhlasí s výsledky dendrologické studie. Nejen investiční činnost je ale ve školství Prahy 6 prioritou, pracujeme se skupinou odborníků na dlouhodobé koncepci rozvoje školství, která zahrnuje největší priority v pedagogice. Počítáme s hlubší spoluprací našich základních škol a vysokých škol a univerzit.  Chceme zvýšit matematickou a čtenářskou gramotnost dětí, držíme vysokou úroveň jazykového vzdělávání a počítáme s tím, že některé naše školy plánují nabízet rozšířenou výuku humanitních předmětů. Samozřejmě pokračujeme v úspěšném projektu sportovních trenérů, kteří pomáhají s vedením hodin tělesné výchovy v prvních a druhých třídách většiny základních škol. V mateřských školách chceme zavést moderní způsob komunikace s rodiči, jednáme o využití specializované mobilní aplikace. A v neposlední řadě aktivně podporujeme ředitele a učitele, neboť bez nich bychom cíle kvalitního školství nedosáhli. Mým osobním přáním je, aby se rok 2020 vydařil, aby ODS udržela svůj pozitivní start v radě městské části a nám všem přeji zdraví, štěstí a spokojenost v rodinném i profesním životě. 
 

 
Komise kulturní a pracovní skupina Poliklinika Pod Marjánkou, členka Zuzana Jalloul
 

Pracovní skupina se sešla v prosinci pod novým vedením. Starostu Mgr. Ondřeje Koláře nahradila radní pro územní rozvoj Ing. arch. Eva Smutná. Na jednání padla podstatná informace, že poliklinika může fungovat za současného omezeného provozu bez konstrukčních zásahů maximálně dva roky. Jednat se tedy musí rychle, bez zbytečných odkladů. Co ale dál s poliklinikou? Rekonstrukce za provozu je prakticky nereálná a několikrát v minulosti již odmítnutá. Rizika jsou příliš veliká. Je nemožné, aby nemocniční zařízení, vyžadující vysoké hygienické nároky, fungovalo v prachu a nepořádku, které rekonstrukce samozřejmě způsobí. Varianta opravy při vystěhování také nepřichází v úvahu, protože Městská část Praha 6 nemá žádný volný prostor, kam by mohly být ordinace dočasně přestěhovány. Stěhování lékařských ordinací je navíc velmi komplikované, věcná břemena lékařů jsou vázána na místo – na přesnou adresu. Většina lékařů není ochotna stěhovat se více než jedenkrát. Jediným reálným řešením je přístavba a moderní rekonstrukce tzv. klepet, kam se přestěhují a soustředí všechny ordinace. Následně proběhne rekonstrukce samotné výškové budovy. Účel využití této budovy musí být dostatečně prodiskutován napříč politickým spektrem při respektování požadavků a potřeb občanů Břevnova i celé Prahy 6.
 

 
Komise bezpečnostní, předsedkyně: Kateřina Bartošová

Co se týká oblasti bezpečnosti čekají nás v roce 2020 nové výzvy a úkoly. 
Bezpečnost neznamená "jen" každodenní přítomnost policistů u přechodů či před školami v ranní špičce. Na bezpečnost je třeba pohlížet jako na komplexní systém zajišťování ochrany obyvatel. Z tohoto pohledu se v novém roce budeme chtít ještě více zaměřit na projekty k šíření osvěty v oblasti bezpečnosti seniorů, dále programy prevence na základních školách a nevynecháme ani nejmenší v mateřských školách. V souvislosti s velkým technickým pokrokem zůstává velkou výzvou postupná výměna starých typů bezpečnostních kamer na území Prahy 6 a v neposlední řadě problematika kybernetické bezpečnosti. Dlouhodobým problémem, jemuž čelíme, jsou také neobsazená místa jak městských policistů, tak hasičů. Městská část má v tomto případě omezené možnosti, nicméně o určitý díl "motivace" se budeme muset postarat.
 

 
Finanční výbor, předseda: Zdeněk Hlinský 

 
Veřejné a transparentní hospodaření s finančními prostředky považuje Finanční výbor za samozřejmost i v příštím roce. V letošním roce jsme se více zaměřili na přijmovou část rozpočtu MČ Prahy 6 a to hlavně správu aktiv. V roce 2020 je naším cílem zpřesnit sestavování rozpočtů, aktualizace Duhové knihy a dále pak analýza a rozbor čerpání provozních nákladů napříč MČ Praha 6. 
 

 

Komise dopravní a KSR, člen: Ondřej Matěj Hrubeš

 

V roce 2020 bude klíčové v dopravě udržet provoz MHD v původním rozsahu. Chybějící nedostatek řidičů totiž dělá dlouhodobě vrásky dopravcům i organizátorovi dopravy. V loňském roce hrozilo v Praze 6 omezení provozu na linkách 131 a 216, čemuž se povedlo společnými silami s Jakubem zabránit. Významnou roli v tom sehrála série článků na webu a natočené video. Teď sice k omezení dojde v rámci „prázdninových“ jízdních řádů, které budou platit v lednu a v únoru, ale musíme si pečlivě pohlídat, aby se potom vrátil provoz všech linek MHD do „normálního“ provozu s kratšími intervaly. Zároveň musíme být i v roce 2020 aktivní směrem k veřejnosti, sdělovat své názory a postoje. Má to smysl. 
 
 Přeji Vám úspěšný rok 2020.

 


Dislokační komise a komise bytová, předseda: Jan Dočekal (Svobodní)


Z pozice předsedy dislokační komise, která má v gesci správu nebytových prostor, bych v dalším období rád zajistil, abychom i nadále s majetkem, který máme ve správě, zacházeli s péčí řádného hospodáře tak, jak nám ukládá zákon. Stěžejní je zajistit rovný přístup ke všem nájemcům. Neboli nebudeme někoho "trestat" za úspěchy v podnikání zvyšováním nájmů a naopak nebudeme neúspěšné podnikatelské projekty dotovat poskytováním slev. Nebudeme někomu povolovat umístění sídla společnosti a jinému subjektu ne. Úkolem dislokační komise má být optimalizace výnosů ze svěřeného majetku při zachování maximální transparentnosti a zároveň jednotlivým nájemcům "neházet klacky pod nohy". Nezanedbatelným úkolem je i možnost částečně ovlivnit skladbu nabízených služeb (prodeje zboží) v pronajatých prostorech tak, aby občané Prahy 6 měli přístup k co nejširšímu spektru těchto produktů.

V bytové komisi bych rád zmínil snahu o narovnání stávajícího stavu, kdy nájmy v některých bytových jednotkách jsou historicky hrubě podprůměrné, což ve své podstatě znamená, že jejich nájemci jsou určitým způsobem dotováni na úkor ostatních obyvatel Prahy 6. Peníze, které by zde mohly být vybrány, pak chybí v ostatních aktivitách radnice. Namátkou zmiňme úklid veřejných prostor, chodníkový program, výstavba občanské vybavenosti, školství apod. Budeme pokračovat ve stávající praxi nabízení podnájemních smluv na volné bytové jednotky formou výběrových řízení, která je zcela transparentní a nepřipouští žádné pochybnosti ve smyslu jejího ovlivňování.

Gesce majetkové politiky opět předpokládá péči řádného hospodáře. Neboli kontrolu toho, zda zbytkový majetek je prodáván za skutečně reálnou tržní cenu. Dále pak bych viděl cestu v rozprodeji zbytkových ploch zeleně, které znamenají pro městskou část neúměrnou zátěž spočívající v jejich údržbě. Příkladem budiž odprodeje pár metrů pozemku pro přístavbu výtahu, kde bychom mohli požadovat odkoupení celého přilehlého pásu zeleně podél bytového domu místo prodeje cca 4 metrů čtverečních. Významnou roli hraje též scelování vlastnických práv například ve smyslu odprodeje pozemku pod garáží jiného vlastníka. I zde ovšem hraje roli pohled do budoucna tak, abychom se neuváženě nezbavovali majetku a pozemků, které plánujeme do budoucna využít.