28. února 2018

Studie lanovky vyšla na jeden a půl milionu korun

Jak jste se dočetli 5. 2. 2018 na webu MHD86.cz, existuje další z řady studií a nápadů postavit lanovku spojující pražskou Podbabu, zoologickou zahradu a bohnické sídliště. Přitom se dlouhodobě uvažuje o propojení obou břehů tramvajovou tratí.

Pražský organizátor dopravy ROPID si objednal za 1 497 000 korun bez DPH studii proveditelnosti u společnosti PRO CEDOP. Za tuto cenu má Ropid dostat informace např. o vhodném umístění potenciálních stanic lanovky, kapacitních možnostech, dopravní rychlosti, či jaký typ lanovky zvolit.

Poté, co byla na společném jednání Komise dopravy a Komise strategického rozvoje Rady městské části Praha 6 byla na konci ledna 2018 představena možnost nové lanovky, nabízí se otázka, kdo chce Praze lanovku prodat? Za společností PRO CEDOP stojí také její francouzský partner Egis Raĺl.

Pokud si dáte do vyhledávače PRO CEDOP, dočtete se, že společně s partnerem Egis Raĺl se několikrát přihlásili do různých dopravních zakázek, ze kterých byly v minulosti vyřazeni.

Ropid “přiklepl” zakázku za jeden a půl milionu na základě zakázky malého rozsahu, mimo režim zákona o veřejných zakázkách.

Většina občanů Prahy 6 má však v současnosti jiné přání, aby byla postavena obyčejná lávka spojující Prahu 6 s Trojou.

Vyšlo na stránkách dopravního magazínu MHD86.cz