1. srpna 2022

Na Pětce vznikají další parkovací místa

(Pětka) Pátá městská část zadala vznik nové studie, která do budoucna ukáže, kde je na Barrandově možné vybudovat a rozšířit parkovací místa.

„Celá Praha je pro parkování aut a dopravu nevhodně řešená a Praha 5 není výjimkou. Nedostatek míst pro parkování aut je dlouhodobý problém,“ říká Jan Panenka (ODS), předseda Výboru dopravního ZMČ Praha 5.

V současné době radnice pracuje na plánovaných rekonstrukcích chodníků a zřizuje nová parkovací místa. Například v ulici Na Skalce byl nyní opraven celý chodník díky vybraným poplatkům ze zón placeného parkování. Na Barrandově v Lohniského ulici vzniklo 14 nových parkovacích míst, které v současnosti procházejí kolaudací. Podle Jana Panenky plánuje radnice vybudovat dalších cca 100 míst, a to pouze úpravou silničního profilu.

„Nyní jednám se společností Billa na Barrandově ohledně směny pozemků s magistrátem tak, aby zde zaparkovali rezidenti i návštěvníci supermarketu. Velké parkoviště u barrandovské Billy totiž není zařazeno do parkovacích zón, a my bychom rádi do nich některá místa zařadili,“ vysvětluje Panenka. Zóny parkovacích stání podle něj situaci na Barrandově pomáhají a radnice díky nim získá i peníze na opravy a budování dalších parkovacích míst. Právě tyto finanční prostředky se shromažďují ve Fondu rozvoje dopravy, jehož rozpočet ročně čítá až 11 milionů korun, z něhož byla část použita na vybudování zmíněných 14 parkovacích míst v Lohniského ulici. Investice vyšla na 900 tisíc korun.

Fond dále podpořil výstavbu osmi míst lehkou úpravou profilu komunikace v Lamačově ulici. Ve Wasermannově a Lamačově ulici vznikne dalších zhruba 35 parkovacích míst. Do konce září chce městská část vybudovat i zbylých 22 parkovacích míst, včetně těch v ulici Lohniského. V blízké budoucnosti se chystá i oprava chodníku v Píseckého ulici, a výstavba nového chodníku podél Zahradníčkovy ulice.

„V příštím volebním období projednáme a vybudujeme další parkovací místa, a samozřejmě myslíme i na opravy chodníků.” dodává Panenka.

Jan Panenka

předseda dopravního výboru MČ Praha 5
předseda MS ODS Klamovka