13. dubna 2015

7 důvodů, proč budu hlasovat pro odvolání Adriany Krnáčové

Zítra jedná mimořádné pražské zastupitelstvo, které má na programu jediný bod. Odvolání primátorky Adriany Krnáčové. Společně se všemi kolegy z ODS budeme hlasovat pro a na následujících řádcích se pokusím osvětlit, jaké důvody k tomu vedou mě osobně.

 
1. Netransparentnost 
 
V kauze právního zastoupení hlavního města Prahy při sporu o Škodův palác došlo k výběru právní firmy na základě doporučení protistrany. Smlouva s touto firmou byla dva dny po provalení kauzy zrušena. 
 
 

2. Zakázky jsou zadávány bez výběrových řízení  
 

Rada pod vedením Adriany Krnáčové přes svou hlasitě deklarovanou transparentnost velmi často zadává zakázky bez výběrového řízení. Od zvolení primátorky Krnáčové do čela Prahy uzavřelo město 49 smluv na právní služby. 44 těchto smluv má maximální možnou hranici finančního plnění nastavenou na 1,9 mil. Kč (od 2 mil. se již musí vypsat výběrové řízení). Tedy více než 90 %. Přitom právě Adriana Krnáčová byla ta, která kritizovala výběr externích právníků a tvrdila, že jejich služby nebude město vůbec potřebovat. Je proto zvláštní, že město tyto služby nesoutěží a raději jde cestou podlimitních zakázek.


3. Opencard 

Město Praha má k dispozici již pouze limitovaný počet licencí na elektronické kupóny pro kartu Opencard. Zavádí proto zpět papírové kupóny a nehradí závazky plynoucí ze smlouvy s firmou EMS. Současně chce řešení předat bez výběrového řízení firmě Erika, a.s., spjatou s podezřelými tendry a zakázkami, které s ní v minulosti uzavřel Dopravní podnik Praha pod vedením Martina Dvořáka.
 
 
4. Neschopnost uhlídat rozpočet 
 
Rozpočet na rok 2015 je nehospodárný. O 2 miliardy rostou běžné, tedy projídací výdaje. Pokud se bude Praha držet tohoto trendu, bude se muset zadlužit a ztratí pověst jednoho z nejlépe hospodařících hlavních měst Evropy.
 
 
5. Web 
 
Na konci března na několik dní zkolaboval portál praha.eu, jelikož vedení města nebylo schopno vyjednat podporu s dodavatelem. Zároveň s webem zkolaboval také magistrátní intranet sloužící pro interní komunikaci úřadu.
 
 
6. Neschopnost rozhodnout se, jestli je zaměstnankyní Andreje Babiše nebo primátorkou 
 
Místo aby v Kongresovém centru tvrdě hájila zájmy Prahy a Pražanů, postupuje naprosto v souladu s ministrem financí, kterému jde o ovládnutí Kongresového centra.
 
 
7. Nedůstojné chování ve funkci primátorky 
 
Adriana Krnáčová si je vědoma nedostatků svého vládnutí. Na svou funkci není připravena, nemá žádnou představu o fungování města, ani kam chce Prahu směřovat.
 
Adriana Krnáčová na svou roli očividně manažersky ani lidsky nestačí a dle mého názoru by již neměla dále dělat Praze ostudu. Všichni občané Prahy si oddychnou, když zástupci koalice ze svých řad vyberou kohokoliv kompetentnějšího. Nemělo by to být moc složité.
 
Filip Humplík

zastupitel statutárního města
předseda regionálního sdružení
člen oblastní rady

Štítky:
ANO 2011 Praha opencard