6. května 2022

Správné prostředky musí určovat rozum

(Pětka) Reakce na otázku měsíce: Jak může radnice Prahy 5 pomáhat ukrajinským uprchlíkům?

Těžké časy plodí silné muže, silní muži dělají dobré časy. Dobré časy plodí slabé muže, kteří dělají těžké časy. Každá doba má své hrdiny i své padouchy. V té dnešní není hrdinství přesunuto pouze na filmová plátna, ale je stále s námi a mezi námi. Jsem pyšný, že vidím dnes a denně hrdinství, že jsme ho vlastně schopni. A to mi dává naději. Ale nejde o naději pro mě, jde o naději pro ty, kteří v ní ztrácejí víru, tedy o všechny, kteří utíkají před válkou. Jim musíme tu naději předat. A i Praha 5 má v tomto smyslu své možnosti a koná a pracuje.

Pětka dnes poskytuje bezpečné zázemí více než třem tisícům uprchlíků. Nouzové ubytování tu našlo 70 lidí a uvolňujeme přes 20 bytů. Pořádáme finanční sbírky, materiální pomoc, sbíráme oblečení, hračky nebo zajišťujeme aktivity pro děti. Informačně pomáháme řešit často svízelné situace. Vznikají tu adaptační skupiny pro ukrajinské děti. A iniciovali jsme, aby do českého vzdělávacího systému byl zákonem umožněn vstup učitelům z Ukrajiny.

„Cit určuje naše ideály, z citu pocházejí motivy našeho usilování, ale správné prostředky musí určovat rozum a jen rozum,“ řekl prezident Tomáš Garrigue Masaryk. A já vidím, že Praha 5 rozum má a používá ho.

Vladan Brenčič

místopředseda MS ODS Radlice
člen zastupitelstva MČ Praha 5

Štítky:
komentář