9. června 2021

Vždy hrála sama sebe a žila své role

Libušku Šafránkovou jsem osobně neznal, ale pohled na ni v jakékoli roli, kterou ztvárnila, mi vyloudil na tváři vždy úsměv a radost. Radost z projevu mimořádné herečky, které jsem její herectví věřil a věřím. Dokázala radost a dobrý pocit předat milionům divákům a jsem přesvědčený, že její genialita spočívala v tom, že radost šířila nejen z plátna a televizních obrazovek. Cítím, že Libuška vždy hrála sama sebe a žila své role. Možná si mnozí vzpomenou na roztomilou hlášku „Pepo, já se spletla,“ a neubrání se úsměvu. Věta z úst kohokoliv jiného by nikdy nenašla své trvalé místo v našich myslích. Humor, který obdivuji. Humor v jejím podání byl specifický a vždy roztomilý. A přitom mohlo jít i o vážnou věc.

Každý máme nějaké koníčky a nějak relaxujeme. Můj život je spojený s vodáctvím a horolezectvím. Byl jsem s přáteli na stejné lodi na mnoha divokých řekách, stejně tak jsem na stejném laně visel s lidmi, kteří měli v té chvíli můj osud ve svých rukách. Jak vodáctví, tak horolezectví je krásné z mnoha důvodů, co má v sobě ale navíc, je skutečná vzájemná důvěra. Ta nejskutečnější. Svěřujete totiž svůj život do rukou druhých a zároveň oni ho svěřují vám. Chyby se nedají napravit, selhání mají fatální následky. A důvěra v druhého je samozřejmost. A to ve vás posiluje jen to dobré. Proto pro mě nesmazatelně v srdci zůstane překrásná Svatební cesta do Jiljí, která úsměvnou formou sděluje velmi vážné a zásadní poselství. Nelze žít bez přátel, partnerů a lidí, na které se můžete bezmezně spolehnout. Ale vždy pro to musíte udělat maximum vy sami! A jen tak sjedete i nesjízdné jezy. Jen tak slezete nepřístupné hory, které si chrání svůj vrchol.

Libuško, dnešek je opravdu smutný den. Ale přitom mám úsměv na tváři. A víte proč? Představuji si totiž, že byste alespoň jednou byla můj háček při vodácké výpravě. Vím, že bych se na Vás mohl spolehnout a vím, že ač skvělá herečka, byla byste opět sama sebou. Jako ve svých rolích. Děkuji, že si Váš roztomilý humor a hereckou upřímnost můžu stále pamatovat. RIP.

Vladan Brenčič

místopředseda MS ODS Radlice
člen zastupitelstva MČ Praha 5

Štítky:
komentář