14. září 2014

Kongres a volby? Čeká se tuhý boj, ale budeme se snažit o maximum.

Občanští demokraté v pátek na mimořádném 25. kongresu představili zbrusu nový program a odstartovali kampaně před senátními a komunálními volbami. Došlo také na ocenění nejdéle sloužících starostek a starostů, respektive primátorů v řadách občanských demokratů, kteří vedou svůj obecní úřad už čtvrt století. ODS také představila nový projekt www.uklidbyrokracie.cz, jehož cílem je zjednodušovat občanům život odstraňováním zbytečných paragrafů. Jeden ze tří pražských lídrů pro komunální volby, Alexander Bellu, byl na kongresu pochopitelně také. Co nám o něm prozradil?

„Byl jsem už na řadě kongresů. Tento byl hlavně odlišný tím, že to byla spíše ideová konference: Alternativním a zajímavým způsobem byl představen aktualizovaný republikový volební program, senátoři do voleb a základní teze ke komunálním volbám. Novinkou také bylo, že bylo umožněno všem členům se zúčastnit - jindy mohou do sálu pouze delegáti a hosté,“ zhodnotil Bellu krátce páteční kongres.

A dodal: „Celkově kongres probíhal hladce a ve shodě, byl velmi dobře připraven. V sále i na chodbách vládla celkově pozitivní atmosféra. Členové byli rádi, že se navzájem setkali před volbami, vyměnili si názory, porovnali si jejich komunální kampaně a budoucí vize.“

Zajímalo nás také, zda se na kongresu mluvilo i o dluzích ODS? „Ano, hovořilo se o nich otevřeně, jasně a bylo i vysvětleno, že se situace bude úspěšně řešit a v krátkém čase bude dořešena,“ vysvětlil Alexander Bellu.

V projevu předsedy Fialy zaznělo, že „ODS je zpět“. „Domnívám se, že většina členů je před volbami o tomto přesvědčena a bude usilovat o to, aby o tom přesvědčila i voliče,“ okomentoval to Bellu a k nadcházejícím volbám sdělil: „Očekávání se různí podle oblastí a regionů, čeká se tuhý boj a ODS se bude snažit o maximální výsledek.“

„Oba projevy předsedy Fialy, úvodní i závěrečný, byly velmi dobré. Nejvíce se mi líbil Fialův jasný a pozitivní pohled, pojmenování problémů. Líbilo se mi také, že přiznal chyby ODS z minulosti, přesto ale se právě on dívá do budoucnosti. Vycházíme ze zkušenosti a historie a s ponaučením budeme pracovat pro lidi,“ zakončil svůj pohled na mimořádný kongres mladý politik.