14. září 2014

Kvalitní vyhodnocování je základem úspěšné grantové politiky

Grantová politika je dobrý prostředek pro podporu různých projektů, jak začínajících mladých lidí, kteří mají mnoho zajímavých nápadů, tak pro zaběhlé organizace, které vytvářejí pro své komunity potřebné zázemí,“ začíná vysvětlovat své zjevně ´oblíbené´ téma Alexander Bellu.

A pokračuje: „Granty bych rozdělil do tří skupin. Na ty, kde není spolufinancování: V tomto případě by si žadatelé mohli požádat o maximální částku 50.000,-, dále ty se spoluúčastí, kde by si žadatelé mohli žádat o částku v poměru ke spoluúčasti. A poslední skupina jsou žadatelé, kteří opakují úspěšný projekt, ti mají určitou garanci úspěchu a tedy ´jistější´ podporu,“ vysvětluje politik ze své praxe na radnici Prahy 3.

 Zajímaly nás také granty na kulturu. „Podpora kultury je významná pro společnost a její rozhled. Musí být však transparentní a nesmí být naopak za každou cenu. A řešením jsou právě granty, je to opravdu spolufinancování a celková udržitelnost některých projektů. Bohužel se nenacházíme v době, kdy je možné financovat jakýkoliv projekt, který se označí za kulturní. Je potřeba vyhodnocovat správně každý projekt, zjistit návštěvnost a úspěšnost a celkově přístup k financím od samotného organizátora. Kvalitní vyhodnocování je základem grantové politiky - z vyhodnocování se pak dostává nejvíce připomínek a kritérií, které se pak využijí v dalším roce pro vypsání dalších grantů a jejich pravidel,“ říká žižkovský zastupitel a kandidát do nadcházejících komunálních voleb.

„U nás na Praze 3 existuje grantová dotace každoročně ve výši okolo 10 milionů korun. Ty jsou rozdělené na grantová témata, kde se v podstatě každý žadatel najde. Grantová komise rozhoduje o přidělování grantů, nevím, jak tomu bude v příštích letech, tedy po volbách, ale já  bych prosazoval výše zmíněná kritéria a přizvání zkušených žadatelů, aby před sestavováním pravidel doporučili, jaká se mají objevit témata, kritéria a případně opravit chyby z minulých let,“ zakončuje Bellu.