21. srpna 2014

I cyklisté musí dodržovat předpisy, tedy žádný alkohol

Cyklisté si stále častěji zkracují cestu po chodníku, zranili již desítky chodců. Navíc jezdí pod vlivem alkoholu. Jen během minulého víkendu zaplatili další dva svou jízdu životem. Co pro zvýšení jejich bezpečnosti navrhuje lídr ODS Prahy 3 Alexander Bellu

Souhlasíte se stejnými sankcemi pro cyklisty jako pro řidiče motorových vozidel?
Naprosto ano, jedná se také o účastníka v dopravě, který by měl sedat na kolo a respektovat stejná pravidla jako všichni ostatní. Zvlášť bych pak zavedl minimálně jednu až dvě povinné odrazky při jízdě na kole. Cyklisté často nejsou vidět, jedou naprosto bez ochrany či osvětlení. Zajištění jejich bezpečnosti před auty musí být maximální, obzvlášť protože jsou naprosto nechránění. Povinné používání ochranné přilby a osvětlení mi přijde jako minimum. Navíc rozhodně musí stejně jako ostatní účastníci silničního provozu dodržovat pravidla silničního provozu. U širších chodníků, kde je to vhodné, může být zavedena stezka přímo pro cyklisty, jako je tomu například v Berlíně či Barceloně. Cyklista a chodec pak mají jasně vymezený prostor a snižuje se riziko kolize.

 

Jaký názor máte na „dvě tři pivka na žízeň“ během celodenního výletu na kole?
Platí stejné pravidlo jako u motorových vozidel, zatím stále platí nulová tolerance a musí být respektována. Cyklisté se mohou pohybovat rychlostí, v níž při špatné kontrole kola nebo z jiné příčiny (díra ve vozovce, nerovnost) mohou způsobit vážná zranění sobě i ostatním. Při cestování na silnici v tomto moderním a rychlém světě je nezbytná maximální pozornost a obezřetnost.

 

Dřív bývala u řady škol dopravní hřiště, na nichž se děti učily, jak se mají chovat na ulici, ať již jako chodci či cyklisté, a rovněž základy dopravních předpisů. Konkrétně v Praze 3 je takové hřiště ve sportovním areálu Pražačka. Myslím, že je to společné téma pro dopravní i školské obory jednotlivých radnic. Podpořil byste budování a provozování dalších takových projektů?
Rozhodně ano, sám jsem na takovém hřišti trávil hodně času a dodnes na to rád vzpomínám. V Praze 3 existuje ještě jedno, a to poblíž Malešické ulice směrem na Jarov. Prevence je základem, a tak již od raného věku musí být děti vychovávány k bezpečnosti, respektu a znalosti silničního prostředí, aby mohly v budoucnu užívat zodpovědně jakékoliv dopravní prostředky, které si vyberou.