9. července 2014

Lanařil mě i Babiš, prozradil nejmladší šéf občanských demokratů Alexander Bellu. A ještě řekl…

Alexander Bellu je konzervativní politik, který je přesvědčen, že posílením občanské odpovědnosti dosáhneme nejlepší funkčnosti státu. Je ale také nejmladším předsedou oblastní organizace ODS, je mu pouhých sedmadvacet let. Přesto – na někoho tak mladého už toho stihl docela dost. Co soudí o současné nepříliš růžové situaci v ODS?

Předseda ODS Fiala před pár dny za zavřenými dveřmi řekl, že ODS není nad propastí, ale přímo v ní. Jak to vidí mladý muž, jehož politický život je neodmyslitelně spjat s občanskými demokraty? „Souhlasím s předsedou Fialou, že jsme na tom právě teď špatně. Vidím ale východisko. Je třeba usilovně pracovat, tři až pět let, klidně i v opozici, musíme přitáhnout nové lidi, vygenerovat nápady. Důležitá je energie, elán a hlavně chuť dělat politiku! A nesmí chybět úzký kontakt s lidmi, profesionalita a odbornost,“ vysvětluje své vize pro budoucnost dříve nejsilnější pravicové strany Bellu.

Od pádu Nečasovy vlády se ODS nedaří… Napadlo ho někdy přeskočit do „úspěšnější, nadějnější" strany? „Zatím ne,“ odpovídá Alexander Bellu a prozrazuje: „Měl jsem nabídku i od Babiše do ANO, to bylo během parlamentních voleb, ale odmítl jsem. Dělám politiku pro dlouhodobý cíl, ne pro rychlý výsledek a možný rychlý pád.“

Lidi, nápady, elán, práci a pokoru!

A co by podle něj nyní měla ODS dělat? Alexander Bellu opakuje a dovysvětluje: „Potřebujeme nové lidi, nápady, energii, elán a chuť dělat politiku. Zkrátka - pracovat, nekecat, mít trpělivost a pokoru, pracovat na sobě a nepomlouvat ostatní, učit se z vlastních chyb, nebýt namyšlení chytrolíni a všeználkové! Pokora je to slovo, které od nás chtějí, myslím, voliči slyšet,“ říká svůj názor na „velkou, celorepublikovou“ politiku ODS Bellu. A dodává: „Co se té „malé“, komunální politiky týče, jde o to naslouchat lidem, přinášet konkrétní a ne plošná řešení, být vidět, nebát se mluvit a hlavně, být srozumitelní.“

Kdo je Alexander Bellu?

Alexander Bellu se narodil v Itálii, vystudoval Univerzitu Karlovu v Praze na husitské teologické fakultě. Pracoval na Úřadě městské části Praha 3 jako odborný asistent tajemníka. Absolvoval několik odborných stáží v Itálii, Rakousku, Dánsku a Španělsku. Působí v několika občanských sdruženích, které svou činností přispívají k rozvoji veřejného prostoru a občanské společnosti. Spolupodílí se na realizaci několika veřejných projektů nejen na území Prahy 3, ale i na evropské úrovni. A vloni se stal předsedou ODS Praha 3, na kongresu dokonce kandidoval na místopředsedu.