19. května 2014

ODS vítá dohodu o Nákladovém nádraží,prioritou je však likvidace kontejnerového překladiště

Občanská demokratická strana Prahy 3 vítá jakoukoliv dohodu, která povede k rozvoji území vysloužilého Nákladového nádraží Žižkov. Předseda žižkovských občanských demokratů Alexander Bellu tak reagoval na memorandum o vzájemné spolupráci při přípravě konverze nádraží, které v polovině dubna podepsali ministr kultury Daniel Herman, primátor hlavního města Prahy Tomáš Hudeček, starostka Prahy 3 Vladislava Hujová, generální ředitel Českých drah Daniel Kurucz a Leoš Anderle a Petr Král ze společnosti Žižkov Sta

„Vítáme jakoukoliv dohodu, nicméně stále máme reálné obavy, že se na takovouto konverzi nenajdou potřebné finance, a stavba bude nadále chátrat,“ řekl předseda žižkovské ODS. „Podepsané memorandum má totiž jen deklaratorní charakter, a postrádá jakékoli konkrétní kroky či nápady. Zapojení opozice do debaty o reálném rozvoji této lokality bylo na minulém zastupitelstvu odmítnuto hlasy koalice. Vyvstává tak otázka, zda podpis memoranda je skutečně začátkem cesty ze současného patového stavu, nebo jen prázdným populistickým gestem,“ dodal.

Podle něj je pro ODS stále klíčová otázka pro jakýkoli další rozvoj v lokalitě bývalého železničního areálu dořešení dopravy, využití koridoru bývalé železniční trati ke kvalitnímu propojení a posílení městské hromadné dopravy s napojením celého území na městský okruh. 

Za druhou prioritu žižkovská ODS označuje likvidaci kontejnerového překladiště, které v tomto areálu v centru městské části stále funguje. „Vyhnání kontejnerové překladiště výrazně uleví dopravě v městské části, sníží prašnost v celé lokalitě a výrazně omezí hlukovou zátěž. Je s podivem, že se pánové místostarostové ze Strany zelených o tento aspekt prakticky nijak nezajímají,“ vysvětlil Alexander Bellu.

ODS proto nechápe postoj současné koalice, která se snaží bránit ve výstavbě soukromému majiteli severní části tohoto území. „Přestože jsou tyto parcely v územním plánu stabilizovány, žižkovská radnice všemožně oddaluje změnu a prodlužuje zde tak existenci problematického logistického kontejnerového centra ,“ dodal předseda Bellu.