6. května 2014

Zemřel exstarosta Milan Český

Jeden z nejpopulárnějších starostů Prahy 3, rodilý Žižkovák a velký patriot čtvrti Pepíků, výrazná osobnost i muž s obrovským smyslem pro humor, který rád bavil sebe i své okolí, zemřel náhle v sobotu 3. května. Milan Český byl bez přehánění nejvýraznějším porevolučním žižkovským starostou.

V čele radnice na Havlíčkově náměstí stál Milan Český celkem tři volební období. Od roku 1998 až do podzimu 2006. Starostou byl zvolen za Občanskou demokratickou stranu a během jeho éry prošla Praha 3 nejdynamičtější proměnou v novodobé historii. Především historický Žižkov, čtvrť, která měla ještě několik let předtím podle komunistických plánovačů navždy zmizet z mapy Prahy a desítky let chátrala, se změnila k nepoznání. Díky rozsáhlému programu plynofikace kotelen zde zmizel z ulic všudypřítomný uhelnatý dým, Jarov prošel rekonstrukcí a z Prahy 3 se stala vyhledávaná lokalita v blízkosti centra.

I díky Milanu Českému se z Žižkovského masopustu, první znovuobnovené fašangové tradice v metropoli, stal mezinárodní pojem. V průvodu maškar jej byli návštěvníci zvyklí pravidelně vídat v masce masopustního medvěda. Byl rodilý Žižkovák a velký patriot této specifické čtvrti. Svou bohémskou povahou zapadal do vyhlášeného místního koloritu. Jeho smysl pro humor dnes dokládá mimo jiné třeba recesistická „jezdecká“ socha Jaroslava Haška, kterou nechal umístit na Prokopovo náměstí.

Milan Český, který by se letos dožil 54 let, byl a zůstane jednou z nejvýraznějších postav žižkovské ODS. Poslední rozloučení s ním se koná ve velké obřadní síni krematoria ve Strašnicích v pondělí 12. května od 10.00 hodin.