2. května 2014

Dopis panu Zaorálkovi - věc: Tibet

Při našem sběru podpisů pod přiložený dopis panu ministru Zaorálkovi jsme získali přes 200 podpisů za jediný den.

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Loretánské náměstí 5

Praha 1

118 00

PhDr. Lubomír Zaorálek

 

                                                                                         V Praze, dne 1. května 2014

 

Věc: reakce na výroky a oficiální prohlášení ministra PhDr. Lubomíra Zaorálka k Tibetu

Osobní svobodu jednotlivce pokládáme za jednu z nejvyšších společenských hodnot, která jde ruku v ruce s dodržováním lidských práv. Máme stále v paměti období
z minulosti českého národa, kdy nám byly naše osobní práva a svobody upírány. Jsme proto vždy velmi ostražití v každém jednotlivém případě porušování lidských práv, a to kdekoliv na světě.

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek během své návštěvy Čínské lidové republiky podepsal prohlášení, v němž se mimo jiné praví “..., že Tibet je neoddělitelnou součástí čínského území. Česká republika v této souvislosti nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoliv formě.”

Nutno dodat, že šlo o první oficiální politickou návštěvu Číny za posledních 15 let. To dává jakémukoliv společnému dokumentu obou států i podobně silnému prohlášení velký význam.

Ministr Zaorálek dodal: “Za českou stranu mohu ujistit svého partnera, že naše stanovisko je jednoznačné a nehodláme nijak čínskou stranu v budoucnosti překvapovat, co se týče otázek Tibetu.”

Myslíme si, že měla být jednoznačně vyzdvihnuta podpora dodržování lidských práv. Česká republika, dle našeho názoru, musí na mezinárodním poli princip svobody vždy hájit.

My, níže podepsaní občané České republiky, zásadně nesdílíme tento jednostranný postoj pana ministra Zaorálka a pokládáme jej za fatální chybu, která kromě jiného bude mít negativní vliv na obraz České republiky v zahraničí.

S pozdravem,

 

Občané ČR