17. října 2013

Miroslava Němcová na Premiérku

Miroslava Němcová je česká politička. V letech 2010–2013 byla předsedkyní Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a mezi roky 1998–2013 poslankyně za Občanskou demokratickou stranu. 
V letech 2002–2006 zastávala také funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a v dalších čtyřech letech post 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Od roku 2010 byla také 1. místopředsedkyní ODS a od 4. listopadu 2012 pak řadovou místopředsedkyní.
Vystudovala Střední zemědělskou a technickou školu v Havlíčkově Brodě (1968–1972). V letech 1972–1992 pracovala jako odborný referent Českého statistického úřadu a po roce 1992 byla několik let majitelkou knihkupectví ve Žďáru nad Sázavou, kde nyní žije. Je vdaná, má jednoho syna.

Narodila jsem se v rodině, jejíž osud nebyl jednoduchý. Často si říkám, že kdyby maminka napsala knihu o svém životě, bylo by to velké a strhující drama. Přesto všechno ji neopouštěla energie ani optimismus. Jsem ráda, že jsem tyto vlastnosti zdědila. Pomáhaly mi v nejrůznějších obdobích. V letech, která jsem zasvětila politice, bych se bez nich neobešla. 


Vstupu do politiky předcházely roky, kdy jsem se postavila na vlastní nohy a otevřela si knihkupectví. Poznala jsem na vlastní kůži nelehký život malého podnikatele, a proto vím, že naprostá většina těchto lidí je slušná a spolehlivá a znevažování jejich práce mě zlobí. Sotva jsem překonala počáteční obtíže podnikání, přišla výzva ke vstupu do komunální politiky v roce 1994. Od té doby jsem prošla řadu funkcí, od členky zastupitelstva, poslankyně, přes členství v různých výborech, až po místopředsedkyni a následně i předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V roce 2014 to tedy bude již 20 let, co působím v české politice.


Prožila jsem období úspěchů i nezdarů. Vím, jak výhry těší a prohry bolí. Ale nevzdám se nikdy. Moje práce mě baví a chci v ní pokračovat. Se vší energií, s optimismem a s vědomím odpovědnosti.