14. září 2021

Starosta Jiří Zajac: Věřím, že nová koalice potáhne za jeden provaz

(Čtrnáctka)

„V radniční koalici to vždycky musí být o partnerství a o kompromisech,“ říká v rozhovoru pro časopis Čtrnáctka starosta Prahy 14 Jiří Zajac (ODS).

Na červnovém jednání zastupitelstva jste si, samozřejmě zjednodušeně řečeno,„vyměnili“ role s Mgr. Radkem Vondrou (TOP 09). On Vás nahradil na pozici 1. místostarosty, Vy jste se stal starostou. Můžete připomenout, co bylo důvodem?

Nebyla to výměna, ale regulérní volba nových členů rady městské části, poté, co zastupitelstvo odvolalo staré. Došlo k ní, protože náš tehdejší koaliční partner – Spojené síly pro Prahu 14 (pozn. red.: koalice TOP 09, STAN a KDU-ČSL) – oznámil ukončení spolupráce politických stran, kterétoto uskupení tvořily. Museli jsme hledat jinou cestu, jak pokračovat. A samozřejmě přitom zachovat směr, k němuž jsme se zavázali.

Vnímal jste nastalou situaci jako příležitost pro ODS získat křeslo starosty?

Tak jednoduché to není. Odstoupením bývalého starosty a rozpadem „Sil“ koalice přišla o většinu. V zastupitelstvu je teď více na sobě nezávislých politických subjektů. Bylo třeba zahájit jednání a vytvořit novou koalici, která nejenže bude většinu mít, ale dokáže táhnout za jeden provaz. A to se, myslím, podařilo. Pro smysluplnou spolupráci jesoučasné koaliční složení jedinou možnou alternativou. A k samotné otázce. S našim nynějším, resp. staronovým partnerem TOP 09, máme stejný počet mandátů v zastupitelstvu, ale rozdílný počet křesel v radě. ODS má méně. Náš druhý koaliční partner – Piráti, má zase méně mandátů. Proto bylo logické, že starostenské křeslo připadne ODS.

Ke změně došlo zhruba rok a půl před komunálními volbami. Nevnímáte jako nevýhodu, že do funkce, která je nejen spojena s velkou mírou odpovědnosti, ale je také hodně na očích, vstupujete v čase, kdy už nebude tolik prostoru se – jak se říká – ukázat?

No…slovy bývalého pana prezidenta, je to spíš taková nevýhra. Nicméně rok do voleb není zas tak krátká doba. Pořád je čas na to, abychom stihli realizovat změny, využít příležitosti, které se nabízejí. Například jsem si nyní vzal pod sebe Farmářské trhy Prahy 14. Dlouhodobě nejsem spokojen s jejich kvalitou. Chci jim zajistit takového provozovatele, který nabídkui dobrovolný program adekvátně pozvedne. Společně budeme pracovat také na zlepšení stavu místní kultury a veřejného prostoru. Co se jeho týká, aktuálně zřizujeme Technické služby Prahy 14, jejichž pracovníci například posílí stávající úklidy. Zkrátka, těším se na nové výzvy a stojím si i za svou dosavadní prací. Dělám všechno, co je v mých silách, aby se lidem na Čtrnáctce dobře žilo a abych se dobře staral o to, co mi bylo svěřeno.

Mají se místní obyvatelé připravit na nějaké změny ve směřování radnice? Je něco, čeho jste z pozice 1. místostarosty nemohl dosáhnout a teď už můžete?

V koalici to vždycky musí být o partnerství a o kompromisech. Ať jste starosta, místostarosta nebo radní, musíte nacházet společnou řeč s ostatními. Změna v koalici mi nicméně umožňuje razantněji prosazovat projekty, které považuji za důležité. Jsme například jediná městská část v Praze, která iniciuje a také sama připravuje velkou bytovou výstavbu. Konkrétně jde o polyfunkční dům na Černém Mostě a bytovou výstavbu v Kyjích. A co se týká směřování radnice jako celku… Vzhledem k tomu, že současná koalice z velké části kopíruje tu předešlou, je zřejmé, že se žádná revoluce nekoná a konat nebude. Budeme prostě pokračovat v rozdělané práci, ovšem s větší intenzitou.

V jaké práci, kromě té, co už jste vyjmenoval, budete pokračovat vy?

Gesce, to znamená oblasti, o něž se staráme, zůstaly až na výjimky stejné. Pode mě spadá primárně bytová politika a správa majetku městské části. Jedním z mých hlavních současných témat je privatizace – respektive tzv. doprivatizace bytů v domech, kde probíhaly předešlé privatizační fáze a privatizace celých domů, přesněji samostatných funkčních celků. Jinak jako starosta mám teď pochopitelně i mnoho dalších, pro mě zcela nových povinností. Přestože skloubit vše dohromady není jednoduché, práce pro Prahu 14 mě baví a naplňuje.

Září je tady a s ním i obava, jak Česko zvládne případnou další koronavirovou vlnu. Je na to radnice připravena?

Už od první vlny se snažíme být maximální oporou nejen pro občany, ale například i pro školy nebo zdravotníky. Zajišťovali jsme ochranné pomůcky, dezinfekci, očkování školských pracovníků, v rámci posílení bezpečnosti jsme instalovali a ještě budeme instalovat termokamery na měření teploty v budovách základních škol, na výtahy v budovách ve správě městské části jsme umístili čidla na bezkontaktní ovládání… průběžně občany o všem informujeme. Za městskou část mohu říct, že připraveni jsme, záležet bude ale samozřejmě především na vládě a na tom, jak se k situaci postaví.

redakce

Jiří Zajac

starosta MČ Praha 14
zastupitel MČ Praha 14
1. místopředseda regionálního sdružení ODS Praha
místopředseda oblastního sdružení ODS Praha 14
člen místního sdružení ODS Praha 14 - Lehovec - Černý Most