25. června 2021

Kompostárna

Klub zastupitelů za ODS dlouhodobě upozorňuje na nebezpečnou snahu magistrátních progresivistů umístit centrální pražskou kompostárnu na pozemky blízko ulice Nedokončená, přibližně 400 metrů od sídliště Jahodnice. Můj první status na téma kompostárna je ze 30. října 2019. Bohužel, v uplynulých dnech bylo na magistrátu rozhodnuto, že tento projekt, který by v případě realizace fatálně zhoršil podmínky pro život občanů Kyjí, Štěrbohol, Dolních Počernic, ale především lidem na Jahodnici nebude posuzován ve velkém řízení EIA.

Co to pro nás znamená? Především se nevzdávat a nepodléhat panice, že je o všem rozhodnuto. V současné době proběhla na území Jahodnice, Kyjí a Hostavic rozsáhlá podpisová akce. V krátké době bylo shromážděno okolo 1 500 podpisů protestujících proti tomuto záměru. Možná, že tato iniciativa z čistě procesního hlediska nebude úspěšná, ale rozhodně dáme najevo, že občané s tímto záměrem nesouhlasí.

Jak budeme pokračovat? Nově vzniklá koalice (ODS, TOP 09 a Piráti) zvolená na jednání zastupitelstva 24. 6. 2021 má jako jeden z prioritních bodů koaliční smlouvy nesouhlas s umístěním kompostárny v této lokalitě! To je velmi podstatný politický bod pro jednání na Magistrátu. Důležitá bude rovněž možnost využívání odborného zázemí Úřadu MČ Prahy 14. Na stejném jednání bylo přijato usnesení, které je opřeno o konkrétní námitky proti umístění kompostárny na Jahodnici v souladu se zjištěními, které ve své zprávě konstatuje Česká inspekce životního prostředí.

Zastupitelé za ODS se obrátili na zastupitele Dolních Počernic a Štěrbohol s žádostí o podporu usnesení MČ Praha 14. Naši sousedé nám s mírnými úpravami vyhověli, je to nakonec i v jejich zájmu. V nejbližší budoucnosti musíme soustředit naši pozornost na případnou žádost předkladatele návrhu o zahájení územního a stavebního řízení a včas podávat kvalifikované námitky proti získání těchto dokumentů. Čeká nás mnoho práce.

V každém případě však musíme tomuto záměru zabránit. Pokud na Jahodnici jednou kompostárna bude, už se ji nikdy nezbavíme! O tom, že kompostárna opravdu smrdí a bude všechny obtěžovat nejen smradem, ale i velkým nárůstem dopravy není pochyb.

Čtěte také

Josef Kutmon

člen místní rady ODS Lehovec - Černý Most
člen oblastní rady ODS Praha 14
neuvolněný radní MČ Praha 14
předseda klubu zastupitelů za ODS