26. ledna 2021

Občané druhé kategorie?

(Čtrnáctka)

Při jednání lednového Zastupitelstva hl. m. Prahy proběhla několikahodinová diskuse na téma očkování občanů 80+. Někteří zástupci městských částí se chlubili, že dokázali pro svoje občany zajistit vakcínu a očkovat u praktiků nebo například upřednostnit svoje občany v očkovacích centrech, pokud mají na svém území státní nemocnici. Debata byla dlouhá a emotivní, nicméně bez smysluplného závěru.
Není jasné, kolik občanů projeví zájem se očkovat, ani kolik vakcín bude stát schopen zajistit. Na Praze 14 jsme nabídli jako možné místo Polikliniku Parník a domluvili lékaře, kteří by byli ochotni očkování provádět. Největším problémem je však zatím nedostatek vakcín.
Při jednání s primátorem jasně zaznělo, že očkovat mohou jen očkovací centra a pouze objednané přes centrální registr. Rád bych ujistil všechny občany Prahy 14, že děláme maximum pro to, aby všichni měli stejné podmínky a aby mezi jednotlivými městskými částmi nebyly žádné rozdíly.

V médiích a na sociálních sítích se objevily informace o zvýšeném počtu krádeží v domech na Černém Mostě. Jsem přesvědčen, že navýšení počtu takových skutků oproti dřívějším letům není náhoda. Za poslední období, kdy magistrát spustil stěhování specifických skupin obyvatel do bytů ve svém vlastnictví na Černém Mostě, byly přiděleny desítky bytů z tzv. sociálních důvodů, které upřednostňují mnohačetné neúplné rodiny a bezdomovce.
Jako zástupci Městské části Praha 14 jsme proti tomu vždy protestovali, ale tato pravidla Magistrátu Hlavního města Prahy jsme nedokázali změnit. Není také zjevně náhodou, že téměř všechny krádeže se staly v magistrátních domech. V domech ve správěnaší městské části nebyl žádný vykradený sklep ve stejném období nahlášen.

Jiří Zajac

zástupce starosty MČ Praha 14
zastupitel MČ Praha 14
1. místopředseda regionálního sdružení ODS Praha
místopředseda oblastního sdružení ODS Praha 14
místopředseda místního sdružení ODS Praha 14 - Lehovec - Černý Most