Pochybný pronájem luxusních prostor v Pařížské – ODS navrhne odvolání starosty Prahy 1 Pavla Čižinského
29. dubna 2019

Pochybný pronájem luxusních prostor v Pařížské - ODS navrhne odvolání starosty Prahy 1 Pavla Čižinského

Tisková zpráva ODS Praha 1

Rada MČ Praha 1 pod vedením starosty Pavla Čižinského schválila záměr prodloužit nájemní smlouvu v luxusním obchodě CAROLLINUM v Pařížské ulici č.14 až do roku 2031. Záměr je zveřejněn na úřední desce v době Velikonoc, a to jen na dobu 15 dní.

Obsahem záměru je prodloužení doby nájmu do roku 2026 s opcí do roku 2031, a to bez navýšení nájemného. Právě jeho zachování ve stejné výši je podle ODS hlavní problém: v roce 2018, kdy radnice pod vedením O. Lomeckého reagovala na žádost nájemce o prodloužení nájmu a zveřejnila totožný záměr, dostala na tyto prostory v Pařížské 14 několik dalších nabídek. Ta nejvyšší pak nabízela o 900.000,- Kč ročně víc než stávající nájemce. Proto radnice v roce 2018 záměr zrušila.

Tehdejší opozice (Praha 1 Sobě a Piráti) za zveřejnění záměru radnici ostře kritizovala. Kandidát Pirátů David Bodeček tehdy v médiích uvedl: „Rozhodnutí rady Prahy 1 je naprosto šílené. Zásadním pochybením je, že na pronájem nejluxusnějších nebytových prostor v Česku se neudělá řádná soutěž, kde by zájemci měli adekvátní dobu pro podání nabídky. Vyvěšení záměru jen na dva týdny na úřední desku je výsměch transparentnosti,“ uvedl v roce 2018 Bodeček. V současné Radě MČ Praha 1 je právě Bodeček radním pro majetek.

Současná Rada MČ Praha 1 tak nyní dělá to, co její představitelé před volbami sami kritizovali, a naopak zašla ještě dál. Zásadní rozdíl je totiž v tom, že oproti loňskému roku jsou nyní již známy nabídky dalších zájemců, kteří by za 10 let trvání smlouvy zaplatili do pokladny městské části minimálně o 9 milionů korun více. V době dramaticky rostoucích cen nájemného v Praze jde o až příliš velkou vstřícnost radnice vůči prodejně luxusního zboží, která bezesporu musí vyvolávat vážná podezření.

Vyvěsit v úplné tichosti a během svátků znovu stejný záměr při vědomí existující vyšší nabídky je skutečně velmi podivné“, říká předsedkyně ODS Praha 1 a předsedkyně Kontrolního výboru ZHMP JUDr. Jaroslava Janderová. „Před volbami se pan Čižinský a Piráti zaklínali transparentností. Teď se zdá, že se v rozporu s jejich proklamacemi pokoušejí prodloužit lukrativní nájem a obrat tak občany Prahy 1 o miliony korun. Za ty peníze by šlo opravit několik bytů nebo modernizovat Nemocnici Na Františku“, dodává Janderová.

Předseda klubu zastupitelů ODS na Praze 1 Richard Bureš k situaci uvádí: „Vzpomínám si, jak pan David Bodeček před rokem bojoval za transparentnost systému pronájmů. Nevěřím, že by teď jako radní Prahy 1 pro majetek zcela změnil své názory. O to více mě zajímá, proč Rada MČ se znalostí vyšší nabídky tento záměr schválila a co se za tímto úmyslem vlastně skrývá“. K dalším krokům ODS Praha 1 Bureš dodává: „Požadujeme, aby Rada svůj pokus o zvýhodnění stávajícího nájemce ukončila a pochybný záměr smetla ze stolu. Jsme připraveni svolat jednání mimořádného zastupitelstva MČ Praha 1. Tam budeme požadovat jasné vysvětlení problémů v hospodaření s majetkem Prahy 1 a bude-li nájem prodloužen, navrhneme odvolání starosty Pavla Čižinského i všech radních, kteří podezřelý záměr schvalují.