Jaroslava Janderová: ODS zvedá hlavu
1. ledna 2018

Jaroslava Janderová: ODS zvedá hlavu

Předsedkyně ODS na Praze 1 Jaroslava Janderová má za sebou rušný rok plný práce. Vánoce si užila v rodinném kruhu, ale již začala plnit své plány na rok 2018.

Paní předsedkyně, jak hodnotíte uplynulý rok?
Čas Vánoc jsem trávila výhradně se svojí rodinou a nabrala jsem nové síly. Rok 2017 byl bezesporu pracovně velmi náročný, ale stálo to za to. Mám dobrý pocit z odvedené práce. Snažím se co nejefektivněji kombinovat práci zastupitelky hlavního města s mými dalšími aktivitami na Praze 1. Na magistrátu se nám i v opozici postupně daří prosazovat alespoň části našich programových priorit. Povedlo se omezit busking, řešíme závažné problémy, jako jsou krátkodobé pronájmy (Arbnb), které dosud probíhají spíše na divoko. Pracuji na prosazení legislativní úpravy v neprospěch nelegálních průvodců, pracujeme s kolegy na řešení problému Taxi vs. Uber. Pokoušíme se řešit bezpečnostní situaci v ulicích centra, zejména noční hluk. Snažím se o prosazování programu ODS jak v legislativním výboru, v kulturním výboru ZHMP, kde jsem členkou, a v Kontrolním výboru ZHMP, kterého jsem předsedkyní. Nekompromisně hájím dodržování procesních postupů a prosazuji nápravu chyb, které jdou jak v neprospěch města, tak i občanů.
Kontrolní výbor ZHMP je doslova zahrnut podněty a stížnostmi ze strany občanů. Každému se osobně věnuji.
Potěšil mne velmi pražský výsledek ODS ve volbách, přes 16% voličských hlasů. ODS Praha 1 získala téměř 20 procent hlasů, což byl nejlepší výsledek z celé Prahy. Dokazuje to, že ODS zvedá hlavu. Lidé naši práci oceňují
a začínají nám opět věřit. Za to bych chtěla všem voličům ODS moc poděkovat. Je to pro nás velká motivace a velký závazek a pro mě silný hnací motor. Přeji si, aby ODS v Praze i na Praze 1 byla co nejúspěšnější.

Jaké cíle si před sebe dáváte do roku 2018?
Cílů je mnoho. Chci dotáhnout změnu legislativy v oblasti průvodcovství. Je třeba eliminovat nelegální průvodce nejlépe obecně závaznou vyhlášku. Během příštího roku je nutné legislativně vyřešit sdílené ubytování Airbnb, které je v rámci Prahy 1 již zásadním problémem. Budu dál pracovat jako opoziční zastupitelka v oblasti kultury a cestovního ruchu. Budu se i nadále zastávat těch kulturních zařízení a kulturních akcí, které z nějakých důvodů nebyly uspokojeny v grantovém systému. V rámci Kontrolního výboru ZHMP, jemuž předsedám, se budeme zabývat například podněty a stížnostmi v oblasti majetkových vztahů, týkajících se HMP, problematikou revitalizace Malostranského náměstí, procesní změnou loterijní obecně závazné vyhlášky, problematikou hospodaření TSK i problémem zřícené trojské lávky.
Na Městské části Praha 1, kde jsme v koalici, budu dál pracovat jako předsedkyně komise kultury. Jako místopředsedkyni Správní rady Nemocnice Na Františku mě čeká společný velký úkol, najít správné řešení pro stabilizaci této naší nemocnice. Problém je přenesen i na půdu Hlavního města Prahy, zde se ukazuje výhoda mého propojení s Městskou částí Praha 1 a zastupitelky hlavního města Prahy. Problematiku této nemocnice začali totiž využívat někteří aktivisté, členové politických stran jako jsou např. Piráti či starosta MČ Praha 7 Čižinský ke své komunální kampani. Na podzim nás čekají komunální volby, v nichž bude chtít ODS zcela zásadně uspět. Jsme připraveni nabídnout Pražanům dobrý a srozumitelný program. A samozřejmě si ho odpracovat.

Dala jste si nějaké zvláštní předsevzetípro rok 2018?
Předsevzetí si zásadně nedávám. Jsem pragmatická.Vím, co je třeba udělat, abych došla k cílům, které mám dlouhodobě. Takže jsem již opět v plném zápřahu, čeká mě hodně práce na magistrátu i na městské části.
Děkuji také rodině, že mi poskytuje zázemí, které mi dovoluje se své práci plně věnovat. Vím, že to občas se mnou nemají jednoduché. V koutku duše ale jedno přání mám. Zda se splnilo, Vám řeknu až v posledním čísle letošní Jedničky.