Léto bylo ve znamení rekonstrukcí
1. října 2016

Léto bylo ve znamení rekonstrukcí

Už se stává téměř tradicí, že léto v Praze 1 netrávíme lenošením, ale především tvrdou prací. Letošní rok tak nebyl v tomto ohledu ničím výjimečný. I letos jsme pracovali na tom, aby se děti měly po prázdninách na co těšit. Zbrusu novou podobu tak dostalo například hřiště v Jirchářích a děti z MŠ Revoluční se dočkaly nových sociálních zařízení.

Zanedbané hřiště, které bylo od revoluce v pronájmu církevní Mateřské školy sv. Voršily, bude nyní sloužit potřebám Mateřské školy Národní. Vzniklo zde kompletně nové dětské hřiště. „Hřiště měla v bezúplatném pronájmu dlouhou dobu školka sv. Voršily, která ale své venkovní prostory má, a naše školka Národní si musela pronajímat prostory jiné, což mi přišlo naprosto nespravedlivé. Rozhodla jsem se tedy jednat, zadat projekt a těšit se na výsledek. Jsem ráda, že hřiště budou moci nyní využívat naše děti,“ říká iniciátorka rekonstrukce, radní pro školství Eva Špačková (ODS). Vlastní rekonstrukce začala začátkem června a slavnostní otevření proběhlo v pondělí 26. září. Pro děti zde vznikla nová výuková místnost i s galerií, pergola s lavičkami, pískoviště, pirátská věž se skluzavkou a pro děvčata speciální domeček na hraní. „V dnešní době je spousta dětských hřišť z betonu a děti nemají ve městě moc kontaktu s přírodou. Z tohoto důvodu se architekta celého projektu rozhodla zakomponovat zde i obrázky a podobizny některých zvířat. Celé hřiště se pak díky věrným napodobeninám motýlů promění doslova v motýlí zahradu,“ doplňuje Špačková.
MŠ Revoluční dostane novou podobu
Mateřské škole v Revoluční se podařilo získat nové prostory v budově a dojde tak k rozšíření celé školky. Rekonstrukce probíhala celé léto a děti se tak vracely po prázdninách do „nového“. Díky novému prostoru tak mohly vzniknout dvě nové jídelny, přičemž jedna z nich je zachována v novorenesančním stylu. Během prázdninových oprav došlo k vybudování také třech nových sociálních zařízení a dvou výdejen jídla. Do budoucna se děti mohou těšit ještě na polytechnickou a keramickou dílnu.
Rekonstrukce v Curieovce jde do finále
O projektu půdní vestavby v ZŠ Curieova, kde vznikne sedm nových světlých učeben, tři kabinety pro vyučující a moderní sociální zařízení, jsme vás již informovali v minulém čísle. Celý projekt má nyní za sebou veškeré bourací práce, které probíhaly nad očekávání dobře. Vše svědčí o vysoké řemeslné úrovni, se kterou byla budova postavena. Práce budou nyní pokračovat položením podlahy, izolací a odhlučněním. Jednat se bude ale už pouze o „čistou práci“ a k částečnému provozu čtvrtého patra by mohlo podle stavbyvedoucího dojít už v průběhu září. Dokončovací práce pak budou trvat zhruba do ledna roku 2017. O veškerém průběhu prací byli rodiče informováni během poslední schůzky 22. srpna 2016.