Problematika graffiti? Pracujeme na tom!
1. října 2016

Problematika graffiti? Pracujeme na tom!

Graffiti jsou věčným problémem nejen Prahy 1, ale celého hlavního města. Touto problematikou se zabývá dlouhodoběji také místostarosta Prahy 1 Richard Bureš (ODS), který tvrdí, že klíčová je v tomto případě hlavně včasná reakce a efektivita celého procesu. Dle jeho názoru vypadají dnes některé ulice jako ráj sprejerů, kde je možné se vyřádit.

Prahu 1 trápí kromě plnohodnotného graffiti spíše tzv. tagování, tedy jednoslovné nápisy či podpisy. Klasickým problémem je, že domy na území městské části jsou v různém vlastnictví. Praha 1 tak může majitele ostatních domů k nápravě pouze vyzývat. „Soukromé subjekty mají problém s pojišťovnou, a pokud budou hlásit pojistnou událost každý měsíc, pojišťovna jim brzy vypoví smlouvu. Pojistné události proto hlásí pouze jednou ročně, a graffiti tak „hyzdí“ jejich dům celý rok. To, spolu s tzv. „Syndromem rozbitého okna“ (viz vysvětlení v rámečku) přispívá ke zhoršení celého stavu,“ vysvětlil Bureš.
Policie používá už nějakou dobu v boji proti sprejerům kamerový systém, díky němuž zaznamenala v chytání sprejerů více úspěchů. V únoru byli třeba při činu chyceni zahraniční turisté, když poškozovali sprejem zeď Karlova mostu.
Podle Bureše je v boji proti graffiti nutné postupovat systematicky. „Postup lze rozdělit do tří kroků. Prvním z nich je rychlé překrývání postižených míst. Když autor nápisů vidí, že jeho dílo bylo hned překryto, odradí ho to od jeho dalšího počínání. Druhou fází je rozšiřování kamerového systému a pokračování v testování čidel. Posledním krokem by pak měla být diskuze o účinnosti stávající legislativy,“ uvedl Richard Bureš.
V současné době hrozí pachateli, způsobí-li škodu větší než 5 000 Kč, trest odnětí svobody až na jeden rok. U velké části případů jde ale o cizince, kteří bezprostředně poté odjedou ze země a trestu tak uniknou. Podle Bureše by bylo účinnější, pokud by vandal, který bude u sprejování chycen, musel podle závažnosti činu odsloužit určitý počet hodin obecně prospěšných prací. Ty by mohly být prováděny ve výrazné kombinéze s vícejazyčným nápisem „vandal“. Během prací by měl za úkol uklidit například podchod ve Vrchlického sadech. „Myslím si, že ten, kdo by toto absolvoval, by sprej ani fixu už nikdy nevzal do ruky,“ je přesvědčen Bureš, který plánuje v souvislosti s boji proti graffiti brzy spustit speciální projekt. „Rád bych, aby Praha 1 v problematice graffiti udělala tolik důležitý a potřebný krok a historické centrum Prahy bylo postupně tohoto nešvaru zbaveno,“ uzavřel zástupce starosty.