Sídlo primátorů je součást pražské historie
19. září 2017

Jaroslava Janderová: Sídlo primátorů je součást pražské historie

Současné vedení Prahy prý uvažuje o výstavbě zcela nové budovy magistrátu, kde by mělo sídlit 3300 úředníků a politiků zároveň. Budova má vyrůst v Praze 5 Na Knížecí, v prostoru současného autobusového nádraží.

Zatím jde pouze o vize, ale na kontrolní výbor Zastupitelstva hl. m. Prahy mi již přicházejí podněty, zda tím nedojde k porušení péče řádného hospodáře. Varianty, kam umístit magistrátní úředníky, jsou údajně čtyři. První počítá s efektivnějším využitím stávajících prostor. V roce 2028 končí smlouva na pronájem současného sídla magistrátu ve Škodově paláci a je zde varianta odkoupit tuto budovu a využívat ji spolu s budovou magistrátu na Mariánském náměstí a prázdnými nemovitostmi, které město má. Druhá varianta počítá s dalším využíváním krásné budovy historické Nové radnice na Mariánské náměstí a výstavbou nové budovy tzv. malého magistrátu na předem vytypovaných místech. Vše je samozřejmě odvislé od studie proveditelnosti a ekonomických nákladů. Pak je zde varianta tzv. nula, tedy nedělat nic a pouze prodlužovat stávající status quo. Poslední variantu jsem již zmínila v úvodu, tedy postavit nový magistrát pro úředníky i politiky Na Knížecí a budovu magistrátu na Mariánském náměstí, kde sídlí politická reprezentace města a vedení magistrátu se svými odbory, opustit. Pro mě a řadu spoluobčanů je představa, že se magistrát vystěhuje z budovy, kde sídlili všichni pražští primátoři, a přesune se do jakési nové výškové budovy Na Knížecí, velmi nelibá. Jsem přesvědčena, že je třeba rozlišit dvě věci. Úředníci, kteří jsou v denním kontaktu s občany, by měli sídlit v místě s co nejlepší dopravní obslužností. Ale politické vedení města a zbylé části úřadu by měly zůstat na tradičním místě. Je to součást velkolepé historie Prahy, kterou by neměl nikdo pošlapávat.

JUDr. Jaroslava Janderová

zastupitelka