7. ledna 2013

Na triku vždy nosím Česko

V ODS se o něm jako o možném prezidentovi mluví léta, ve stranických primárkách porazil Evžena Tošenovského.

Kandidáti na prezidenta slibují všechno možné, ale ústava jejich pravomoci značně omezuje. Co v rámci těchto mantinelů nabízíte vy?

Všechno je samozřejmě podřízeno ústavě, ale pak máme určitý zvykový moment, kdy prezident může otevírat různá společenská témata. Třeba může reagovat na to, co se děje na jednotlivých ministerstvech. Hlavní úsilí soustředím na jednotnou zahraniční politiku. Sehrál jsem tuto roli jako předseda Senátu a vždycky jsem měl na sobě tričko České republiky a teprve vespod tričko politické. Toto bude můj zájem, i pokud budu zvolen prezidentem.

Podle průzkumů se zdá, že sněmovní volby vyhraje sociální demokracie. To byste se shodli třeba s možným budoucím ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem?

Dívám se na naše členství v EU jako na věc nesmírně významnou. Ale to, co dneska předvádí Brusel, mě až děsí. Politickými deklaracemi se řeší problémy, které mají řešit ekonomové. Buď můžeme zůstat v eurozóně v plném počtu, anebo holt některé státy nesplňují podmínky, protože euro jako měna byl umělý politický projekt. Aby zodpovědní platili dluhy za neodpovědné, to mi připadá zcela paradoxní. A jestli se případně dohodnu s panem Zaorálkem? To uvidím. Minimálně se o to pokusím a v každém případě řeknu svůj názor veřejně.

Nálada ve společnosti houstne i kvůli vládním úsporám. Co s tím může udělat prezident republiky?

Že reformy bylo potřeba udělat, je jasné. Dokonce tady byl i tlak z Evropské unie. Vnímám rovněž poslední vzkazy, že máme ještě dále pokračovat třeba v důchodové reformě. Fakt, že to trošku podvazuje kupní sílu, že lidé více šetří, je druhá strana mince. V této chvíli ale jde o celkový rozpočet České republiky, a kdybychom pustili stavidla a začali si více půjčovat, dluhy nás brzy dohoní.

Kdybyste nesouhlasil s vládními kroky, jak byste to dal najevo?

Byl jsem trošku nešťastný, jak prezidenti Václav Havel i Václav Klaus minimálně navštěvovali obě komory parlamentu. Tam bych říkal své názory. Pokud by šlo o závažný zákon, pak bych se jeho projednávání účastnil i ve vládě.

Jak se podle vás na vašem výsledku podepíše fakt, že jste čelným představitelem ODS, která vede nepopulární vládu?

Až asi na dva kandidáty je za všemi nějaké politické pozadí. Skutečnost, že jsme s panem Schwarzenbergem představiteli dvou vládních stran, nám samozřejmě žádné velké plus nepřidává. Na druhou stranu volba prezidenta je volbou osobnosti. Politická značka by neměla hrát takovou roli.

Například člen vedení občanských demokratů Jan Zahradil napsal, že se jejím symbolem stala tlustá býčí šíje, opásaná zlatým řetězem, či za podvod pravomocně odsouzený vekslák. Vidíte ODS stejně?

V každé politické straně, tedy i v ODS, jsou slušní i méně slušní lidé. Pro mě je trošku smutné, že nám ublíží jeden odsouzený člen ODS (poslanec na kandidátce ODS Roman Pekárek dostal pět let vězení za to, že si řekl o úplatek, pozn. red.), ale na druhou stranu jinému politickému uskupení - sociální demokracii - neubližuje úplatek sedmi milionů a pan Rath ve vazbě. Zřejmě máme každý jiný práh vnímání korupce.

ODS jste kdysi otevřeně kritizoval předsedu Václava Klause, později jste vyzval k odchodu Mirka Topolánka. Má se vás na Hradě obávat i Petr Nečas?

Určitě bych nepreferoval ODS, protože prezident má být nadstranický. Že má politický názor, to je něco jiného. Jsem člověk relativně velmi loajální, rád diskutuji takzvaně v kuchyni a před obývák se chodí až po diskusi. Nerad haraším zbraněmi dopředu. Kdyby vláda postupovala v rozporu s mým přesvědčením, pak bych samozřejmě svůj názor řekl.

ODS se vždycky k přímé volbě prezidenta stavěla rezervovaně. Nemyslíte, že její odsouhlasení nakonec byla chyba?

Je to možná méně známé, ale v jednu dobu i Václav Klaus řekl, že přímá volba by byla také možnou volbou. Teď se vyjadřuje jinak, ale to je jeho názorová hladina. V našem volebním programu před volbami v roce 2010 byla přímá volba a já si myslím, že je dobré své sliby dodržovat.

Sobotka vs. Klaus

Pověsil byste na Hrad vlajku EU?
Ne. (Klaus ne.)

Pozval byste do Prahy dalajlamu?
Ano. (Klaus ne.)

Jezdil byste v českém voze?
Ano. (Klaus ne.)

Vyznamenal byste bratry Mašíny?
Ne. (Klaus ne.)

Podepsal byste Lisabonskou smlouvu?
Ano. (Klaus ano.)

Pozval byste do Lán i předsedu KSČM?
Ne. (Klaus ano.)

Vetoval byste svazky homosexuálů?
Ne. (Klaus ano.)

Jmenoval byste soudce pod 30 let?
Ano. (Klaus ne.)

Bydlel byste na Pražském hradě?
Nevím. (Klaus ano.)

Mluvil byste s Vladimírem Putinem rusky?

(Autor: Lukáš Bek)

MUDr. Přemysl Sobotka